Jednoduché recepty z droždí nebo kypřicího prášku, díky kterým získáte chutné nadýchané buchty i sušenky z dýňového pyré.
Spousta i zkušených hospodyněk se stále bojí kynutého těsta. Přitom není žádný důvod. Je vlastně zcela obyčejné, málo sladké, důležitá je především jeho nadýchanost. Zbytek pak zařídí různé polevy nebo náplně, těch může být nespočet. Dnes vám představíme dva recepty na vláčné, hutné a měkké buchty, jeden klasický a jeden s nejpopulárnější sezónní potravinou podzimu – dýní.
Klasický recept na univerzální kynuté těsto
Na kynuté těsto si připravte následující ingredience:
- 200 ml teplé vody
- 200 ml teplého mléka
- 100 ml rostlinný olej
- 1 PL cukru
- 25 g droždí
- 1 vejce
- 1 ČL soli
- 750 g mouky
- 150 g másla
Smíchejte teplé tekutiny, přidejte cukr a droždí a promíchejte dohladka, aby se všechny složky krásně spojily. Nechte odležet, dokud se neobjeví na hladině pěna. Po uplynutí potřebné doby přidejte vejce, sůl a rostlinný olej. Opět důkladně míchejte.
Nyní po menších částech přisypávejte prosátou mouku a postupně vypracujte nelepivé, ale vláčné těsto. Buďte jemní, hmotu neklepejte ani zběsile nehněťte vařečkou. Lehce pomocí rukou těsto zpracujte. Jakmile budete spokojení s konzistencí, těsto přikryjte a nechte 1-1,5 hodiny na teplém místě. Poté rozdělte na jednotlivé porce, záleží jen na vás, jak velké požadujete. Zpravidla je těsto vhodné na 16 středně velkých buchet.
Každý díl rozválejte na tenké placky a pomažte rozpuštěným máslem. Přidejte jakoukoli náplň chcete. Může být sladká i slaná. Například nastrouhaný sýr nebo tvaroh. Zarolujte do kulatého bochánku. Povrch pomažte rozšlehaným žloutkem a mlékem, můžete posypat i sezamovými semínky.
Buchty z dýňového pyré
Nenechte si ujít konec podzimu, aniž byste vyzkoušeli péct z dýňového pyré. Dýně je skvělou potravinou vhodnou pro pečení sladkého i slaného pečiva, jako přísada do polévky nebo jen tak jako příloha masu. Zkuste kynuté buchty z dýňového pyré, už nebudete chtít jiné. V tomto receptu místo droždí použijeme kypřicí prášek.
- 2 šálky hnědého cukru
- 1 šálek rostlinného oleje
- 1,5 šálku dýňového pyré
- 2 vejce
- 3 šálky mouky
- 1 ČL soli
- 1 ČL kypřicího prášku
- 1 ČL jedlé sody
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1,5 ČL mleté skořice
- ½ PL mletého zázvoru
- ½ PL mletého hřebíčku
- 1 vaječný bílek
- 2 PL mléka
- 2 šálky cukrářského cukru
- ¾ tuku do pečiva
Než začnete, nejdříve si předehřejte troubu na 175 stupňů. Plech na pečení lehce vymažte tukem. Teď smíchejte olej s hnědým cukrem, přidejte dýňové pyré a vejce a důkladně prošlehejte. Přidejte mouku, sůl, kypřicí prášek, jedlou sodu, vanilkový extrakt, skořici, zázvor a hřebíček. Všechny složky dobře spojte.
Vytvořené těsto vkládejte po lžičkách na připravený plech nebo plechy. Pečte při teplotě 175 stupňů po dobu 10-12 minut. Nechte buchtičky vychladnout a mezitím si udělejte náplň, kterou spojíte dva kousky pečiva k sobě. Vyšlehejte bílek, smíchejte s mlékem, vanilkovým extraktem a cukrářským cukrem. Dobře promíchejte a následně přidejte tuk. Šlehejte do světlé a nadýchané hmoty. Pomažte jeden kousek pečiva a přilepte druhý. Tak pokračujte až do konce.