Pokud máte chuť si připravit luxusní mlsání, pak je tento recept ideální. Lahodný čokoládový dort je jednoduchý na přípravu, přesto se za něj nemusíte stydět ani na svátečním stole.
Milovníci sladkého si přijdou na své. Tento prokládaný dort se šlehačkou je lehký, nadýchaný a kokosová čepice mu dává nádech exotiky. Pokud přemýšlíte, jakým zákuskem ohromit návštěvu, určitě vyzkoušejte tento recept. Dort nejen, že výborně chutná, ale naservírovaný ke kávě budí i nádech luxusu. Uvidíte, že jeho příprava není nijak složitá.
Ingredience na korpus
4 vejce
120 g cukru
160 g mouky
50 ml oleje
30 g kakaového prášku
50 ml mléka pokojové teploty
1 lžička prášku do pečiva – volitelné
Ingredience na krém
500 ml smetany ke šlehání 33%, studená
500 ml smetanového sýra
120-150 moučkového cukru
2 lžičky vanilkového extraktu
Ingredience na polevu
80 g hořké čokolády
120 ml smetany ke šlehání 33%
Ingredience na sirup
20-30 ml vody
2-3 lžíce meruňkového džemu
Ingredience na ozdobu
150 ml šlehačky, studené
1-2 lžíce moučkového cukru
Kokosové lupínky
Postup přípravy
Na přípravu těsta si nejprve oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte do pěny a za stálého míchání k nim přisypávejte cukr. Výsledkem by měla být tuhá a lesklá hmota. V misce bokem smíchejte mouku s práškem do pečiva. Nyní do pěny z bílků postupně zapracujte všechny žloutky. Každý vždy pečlivě promíchejte. Přes síto k nim po malých dávkách prosejte mouku. Těsto míchejte pomalu metličkou zdola nahoru, aby zůstalo nadýchané.
Nyní do menší misky prosejte kakao, přidejte olej a vymíchejte do hladka. Ještě přidejte mléko a důkladně promíchejte. Vezměte 2-3 lžíce těsta přidejte do misky s kakaem. Směs promíchejte, aby se vše dobře spojilo a teprve poté vše přidejte do mísy s těstem ve dvou dávkách. Těsto opatrně promíchejte, dokud se všechny ingredience nespojí.
Pečení korpusu
Vezměte si kulatou pečící formu o průměru 20 cm, vyložte ji pečícím papírem, boky vytřete tukem a těsto do ní nalijte. Nyní s formou párkrát bouchněte o linku, abyste se zbavili vzduchových bublin. Formu vložte do předehřátě trouby ny 170 °C a pečte přibližně 30 minut. Dopečení zkontrolujte párátkem nebo špejlí.
Jakmile forma trochu vychladne, otevřete ji, korpus otočte na mřížku a sejměte z něj pečící papír a před krájením nechte korpus zcela vychladnout. Mezitím si připravte krém. Všechny ingredience, šlehačku, smetanový sýr a vanilku dobře promíchejte a prosejte k nim moučkový cukr. Pokud je krém příliš tekutý, můžete přidat 10 g želatiny.
Nic z banánů nechutná tak dobře jako tento dezert. Recept je v posledních týdnech doslova hitem internetu
V misce si připravte polevu, tak, že do ní nalámete čokoládu a zalijete ji horkou smetanou (ale ne vařící). Vše vymíchejte dohladka, misku zatáhněte potravinářskou fólií a nechte zcela vychladnout. Sirup na korpus získáte tak, že smícháte marmeládu s vodou, rozmixujete ponorným mixérem a necháte na sporáku projít varem. Vychladlý korpus nakrájejte na 4 pláty.
Skládání dortu
Na pomoc si vezměte cukrářský kruh a jeho boky vyložte acetátovou fólií na dorty, aby se dort k formě nepřilepil. Do kruhu umístěte první plát těsta. Na něj nalijte ¼ sirupu a poté rozprostřete 1/3 krému. Přikryjte dalším plátem a pokračujte ve vrstvení. Poslední korpus potřete jen sirupem a touto stranou jej položte na krém. Nyní dejte dort vychladit na 12 hodin do lednice. Minimálně však nechte chladit alespoň 2 hodiny, abyste mohli pokračovat.
Ze ztuhlého dortu odstraňte cukrářský kruh, fólii a potřete jej připravenou polevou. Aby na bocích dobře držel strouhaný kokos, potřete je vyšlehanou smetanou, do které přidáte moučkový cukr. Na závěr dort posypte z vrchu i z boku kokosovými lupínky a dejte ještě chvíli vychladit.
Napište komentář