Snad není většího potěšení než si vychutnat ke kávě nebo čaji lahodný, nadýchaný koláč jako od našich babiček. Když cítíte doma sladkou vůni pečení, víte, že jste na bezpečném místě a vše je tak, jak má být.
I přesto, že výsledek může vypadat složitě, upéct si doma vláčný jablečný koláč s drobenkou není až taková věda. Držte se následujících kroků a překvapte svou rodinu vynikajícím sladkým pečivem.
Ingredience k přípravě jablečného koláče
Aby těsto bylo vláčné a nadýchané, prozradíme vám jedno tajemství. Pokud to recept dovolí, vždy přidejte kefír. Docílíte tak nadýchané buchty, koláče, dortu, zkrátka každé těsto s obsahem kefíru bude jako obláček.
Na těsto:
- 150 ml kefíru
- 1 ČL sušeného droždí
- 30 g másla
- 300 g mouky
- 1 vejce
- 1 PL rostlinného oleje
- 40 g cukru
- Sůl
- Vanilin
Na náplň:
- 400 g jablek
- Cukr
- Skořice
Na drobenku:
- 40 g másla
- 40 g cukru
- 80 g mouky
Příprava jablečného koláče
Začněte přípravou kvásku. Nalijte kefír do kastrůlku, přiveďte do teplého stavu a vsypte sušené droždí, cukr a malé množství mouky. Nechte na teplém místě odležet, aby mohlo droždí pracovat a vytvořit kvásek. Následně přidejte vanilin podle chuti, špetku soli, jedno vejce a rostlinný olej. Po malých částech začněte sypat také mouku a vždy těsto propracujte.
Jakmile vsypete potřebné množství mouky, přidejte změklé máslo a začněte těsto hníst oběma rukama. Dejte si skutečně záležet, pokud nemáte robota, který za vás veškerou práci udělá, musíte se skutečně snažit, abyste všechny složky krásně spojili a vytvořili jemné, hladké těsto. Hmota by se vám neměla lepit na ruce. Přikryjte utěrkou a nechte hodinu na teplém místě kynout.
Další kroky přípravy
Nyní si připravte náplň. Jablka oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Podle chuti zasypte cukrem a na másle poduste doměkka. Pro ochucení přidejte trochu skořice. Než se vám ovoce podusí, můžete si vedle vytvořit drobenku. V misce rozdrobte máslo, přidejte cukr a mouku a rukama vytvořte drobivou směs.
Připravené těsto rozdělte na 9 dílů a z každého vyválejte placku. Na dva kraje placky umístěte část jablečné náplně a začněte rolovat k sobě. Takto připravte 8 dílů. Nakonec je špičkami umístěte k sobě, abyste vytvořili kruh. Poslední část těsta vyválejte, přidejte zbytek náplně, vytvořte menší kouli a vložte do středu. Zakryjte a nechte dalších 10 minut kynout. Pomažte rozšlehaným vejcem a mlékem a dejte do trouby na 180 stupňů. Pečte asi 20 – 25 minut.