Nadýchaný rybízový koláč s drobenkou, který mě vždy zachrání, když nemám moc času ani peněz

Porce rybízového koláče

Léto je sezónou mnoha druhů drobného ovoce, o různé koláče, buchty a bublaniny tedy v tomto období není nouze. 

Vzácnou komoditou je ale čas, proto mnoho rodin uvítá každičkou možnost, jak drahocenné minuty ušetřit. Bleskový koláč s rybízem a drobenkou je lahodný a aromatický, hodit se bude na všednodenní i sváteční stůl. Stane se vítanou snídaní, svačinou či dezertem. Pochutnáte si na něm u šálku čaje či kávy, hodí se ale i například ke kakau či meltě. Tento koláč kombinuje jemné základní těsto, sladce navinulou rybízovou náplň a křupavou, lahodnou drobenku.

Bleskově připravený, lahodný a voňavý koláč s rybízem

Na tomto rybízovém koláči si u vás rády pochutnají i návštěvy. Připravuje se extrémně snadno, zvládnou jej i naprostí začátečníci. Navíc neumažete hory nádobí. Kouzlo je totiž v tom, že se vše smíchá v jedné míse. Kuličky rybízu dodají koláči příjemnou navinulost, která se báječně hodí ke sladkému základu. Receptů na rybízový koláč je mnoho. Tento ale patří mezi nejrychlejší, přitom si chuťově nezadá i s koláčem kynutým.

Ingredience na těsto:

  • Vejce – 3 ks;
  • Sůl – špetka;
  • Cukr krystal – 12 polévkových lžic;
  • Mléko – 12 polévkových lžic;
  • Rostlinný olej – 12 polévkových lžic;
  • Hladká mouka – 12 polévkových lžic;
  • Prášek do pečiva – 10 g;
  • Rybíz – 200 g.
Řecký cuketový koláč těsto na pekáči

Tento lahodný cuketový koláč u nás zmizí ještě dříve, než stihne vychladnout

Ingredience na drobenku:

  • Hrubá mouka – 40 g;
  • Moučkový cukr – 40 g;
  • Máslo – 30 g;
  • Rybíz – 50 g.

Příprava rybízového koláče:

  • Vejce smíchejte se solí a cukrem
  • Šlehejte metličkou, dokud se cukr nerozpustí.
  • Do směsi nalijte mléko a rostlinný olej a pokračujte v míchání.
  • Dále do směsi vsypte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva.
  • Zadělejte těsto.
  • Do těsta nasypte rybíz a promíchejte.

Rybízový koláč drobenka

  • Na drobenku smíchejte mouku s cukrem a máslem, vše rozmělněte například vidličkou, až vznikne sypká drobenka.
  • Pekáč nebo formu vymažte máslem a nalijte do ní těsto.
  • Těsto nejprve posypte ovocem a poté máslovou drobenkou.

Upečený rybízový koláč

  • Koláč pečte při 180 stupních 40 minut.
  • Tak, a máte lahodný aromatický koláč s rybízem. Můžete podávat s čajem, kakaem, kávou nebo mlékem.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*