Nakládaná rajčata s česnekem: Čím déle stojí v lednici, tím lépe chutnají! Super snadná příprava + excelentní výsledek

K masovému jídlu se určitě hodí nějaký chutný zeleninový salát. Jako ideální se jeví zralá rajčata, která nejednomu pěstiteli rostou na jeho zahrádce. Je-li jich větší úroda, pak se oplatí je zavařit.

Nakládaná zelenina svou chutí doplní pokrm z masa. Rajčata jsou vděčné k přípravě salátů i k nakládání. Zralé plody jsou bohaté na beta-karoten a vitamíny C a B, lykopeny, chrom a draslík a vlákninu. Z 90 procent tvoří rajčata voda, najdeme v nich i trochu sacharidů a bílkovin. Naopak tuk obsahují množství blížící se nule. Rajčata upravují hladinu krevního cukru, zmírňují nespavost a depresi. Když jsou připravené společně s česnekem, tak zmenšují jeho dráždivé účinky na trávicí soustavu.

Co budete potřebovat na přípravu nakládaných rajčat

  • 5 středně velkých rajčat
  • 3 ks cibule
  • 4 stroužky česneku
  • bazalka, kopr a nať petrželky dle chuti
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • feferonka dle chuti
  • 1,5 lžíce medu
  • půl lžičky soli

Postup přípravy

  1. Pro přípravu nakládaných rajčat vybírejte masité a nepřezrálé plody. Nakrájejte je na kroužky stejně jako cibuli.
  2. Česnek a bylinky nasekejte nadrobno.
  3. Vezměte zavařovací sklenici a zeleninu do ní napěchujte ve vrstvách.
  4. Z bylinek, oleje, medu, citronové šťávy, feferonky a soli připravte nálev, který nalijete na rajčata a cibuli ve sklenici.
  5. Sklenici uzavřete a uložte do chladničky.
  6. Rajčata marinujte alespoň několik hodin, aby se jednotlivé chutě spolu propojily.

Máte-li rádi pikantnější saláty, tak citronovou šťávu je možné nahradit jablkem, vínem, octem. Místo bílé cibule lze použít červenou a místo medu lze dát cukr. Nejlepší je vyzkoušet všechny varianty a pak je porovnat a zjistit, která je chutnější. Salát s medem bude zdravější než s cukrem. Pro diabetiky je možné cukr a med nahradit umělým sladidlem.