Celý život jste ovoce a zeleninu nakupovali špatně. Díky těmto znakům vyberete ty nejčerstvější kusy

Fotografie: Freepik

Prodejci občas používají různé triky k prodeji svých produktů, a to i v případě, že nejsou v optimálním stavu. Víme, jak se vyhnout nákupu nekvalitních plodů .

Při výběru ovoce a zeleniny používejte zrak, hmat i čich. Neznamená to, že byste měli každé jablko osahat a několikrát s ním udeřit o bedýnku. Plody vybírejte s citem – předtím, než kilo jablek zvážíte a vložíte do košíku, přivoňte k nim, podívejte se, zda nemají viditelné poškození a jemně je uchopte, abyste zjistili, zda nejsou měkké.

Varovnými signály jsou plíseň, hniloba, hnědé skvrny nebo otlačení

Než se necháte unést cenou, přečtěte si cedulku u daného produktu. Zaměřte se na původ ovoce nebo zeleniny. Pokud pochází z České republiky či Slovenska, máte výhodu – podpoříte místní pěstitele a plodina cestovala pouze krátkou dobu. Naopak u plodin z Jižní Ameriky, Austrálie, Nového Zélandu, Afriky nebo Asie buďte obezřetní. Podle webu Kupi tyto produkty často cestují dlouhé hodiny lodí, což může ovlivnit jejich kvalitu a vůni.

Pokud je to možné, vždy kupujte nebalené ovoce a zeleninu. Tím se vyhnete zbytečným obalům a budete si jistí, jak produkt vypadá. Plastové balení totiž může skrýt plíseň, která se tvoří například kondenzací vody uvnitř obalu. Často si tak domů odnesete ovoce nebo zeleninu, které byste jinak nekoupili.

Celé Česko se bouří kvůli zdražování koncesionářských poplatků. Podle mnohých to nedává smysl

Nesoustřeďte se vždy jen na cenu

Pokud vidíte krabičku malin za nízkou cenu a hned se po ní vrháte, nemusí se vždy jednat o správné chování. Zastavte se a zamyslete, proč je cena tak nízká. I když může být zlevněné ovoce kvalitní, často jde o snahu prodejců zbavit se zbytků. Předtím, než krabičku malin vložíte do košíku, přesvědčte se, že plody nejsou plesnivé, shnilé nebo jinak poškozené.

Zelenina
Fotografie: Pexels

Orientujte se také podle doby, kdy dané ovoce nebo zelenina zraje. V březnu je vhodné kupovat ředkvičky, v dubnu chřest, v květnu květák, na podzim dýně a řepa, doporučuje web AkademieKvality. Ovoce a zelenina vypěstovaná mimo sezónu často pochází ze skleníků, kde nebyla vystavena přirozenému slunečnímu světlu, což může ovlivnit jejich vůni a chuť. Ovoce a zeleninu je možné pěstovat i doma, je ale zapotřebí dát pozor. Na deníku SvětKreativity jsme nedávno psali o ženě, které celou velkou úrodu zničili vandalové.

Veškerý volný čas trávila s prsty na klávesnici. Psaní článků se časem stalo jejím největším koníčkem. Neustále ... [Více o autorovi]

2 Comments

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*