Domácí hnojivo, po kterém okurky porostou jako divé. Pro přípravu bude potřeba slepičí trus

Fotografie: Freepik

Vypěstujte si okurky v hojném množství díky efektivním přírodním hnojivům. Plodiny budou nebývale bujet především díky slepičímu trusu. Ve výhodě tedy budete, pakliže chováte na dvoře slepice.

Co budete potřebovat na hnojivo ze slepičího trusu a jak jej použít?

Fotografie: Freepik

Je to v podstatě velmi jednoduché. Připravte si:

  • větší kbelík nebo plastový sud
  • slepičí trus
  • rukavice
  • ideálně dešťovou vodu

Postupujte tak, že slepičím trusem naplňte kbelík zhruba do poloviny. Poté ho zalijte dešťovou vodou v poměru 1:1 a promíchejte pomocí nějakého dřevěného klacku. V další fázi nechte směs fermentovat na teplém místě po dobu minimálně pěti dní. Po uplynutí doby nařeďte asi 500 mililitrů hnojiva s 10 litry vody a použijte na okurky cca jednou za 14 dní. Ve výsledku se dočkáte bujné úrody.

Fotografie: Freepik

Jaká další přírodní hnojiva je možné použít na okurky?

Kromě slepičího trusu můžete vsadit i na následující přírodní produkty, které podpoří růst okurek:

  • Dřevěný popel: pakliže na jaře a v létě grilujete, rozhodně nevyhazujte popel z grilu. Může se hodit právě na hnojení okurek a případně i rajčat. Stačí jej smíchat spolu s dešťovou vodou, nechat stát asi dvě hodiny a pak použít. Hnojivo dodá rostlinám potřebné množství fosforu, vápníku nebo hořčíku.
Fotografie: Freepik
  • Kopřivy: rostou vám tyto rostliny na zahradě? Pak je posekejte, nakrájejte na drobné kousky a přelijte v kbelíku vodou (cca 10 litry). Dobré je tekutinu přikrýt nějakým poklopem. Po čtrnácti dnech fermentace v teplém prostředí výluh sceďte, nařeďte cca 500 mililitrů deseti litry čisté dešťové vody a použijte na pěstované plodiny.
  • Brambory: samotné plody na hnojení nejsou vhodné, avšak odvar z nich. Klasicky si uvařte brambory na loupačku a vodu po zchladnutí použijte na hnojení okurek.
  • Minerální voda: zakoupili jste si o minerální látky obohacenou vodu v PET lahvi a nedopili jí? Pak ji prostě použijte na zálivku pěstovaných plodin.

Zdroj: GardeningKnowHow

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]