Nejenom špagety. Stejným postupem připravíte i brambory carbonara

Carbonara je italský název pro skvělou úpravu špaget. Existují ale lidé, kteří těstoviny nemají až tak rádi, nebo je jednoduše nemohou jíst (například ti s intolerancí lepku). Nebo může jít jen o jinou verzi, jak si připravit svou oblíbenou směs carbonara, protože původní verze se již omrzela. Udělali jsme jednoduchou věc – nahradili jsme špagety za brambory. A udělali jsme velice dobře! Ještě nikdy jsme nejedli nic tak výborného. A proto jsme se rozhodli, že se s vámi musíme o tuto zkušenost podělit.

Jednoduše a rychle

Ti, kdo milují klasické carbonara, budou milovat i tuto verzi z brambor. Příprava vám zabere maximálně 15 minut, pečení pak 30 minut. Takže recept je nejen jednoduchý, ale také velice rychlý. Budete potřebovat následující ingredience:

  • 1 kg brambor,
  • 150 g krůtí maso,
  • 1 malá cibule,
  • 300 ml smetany na vaření,
  • 100 g parmazánu,
  • 1 vejce,
  • sůl a pepř podle chuti,
  • petržel podle chuti,
  • 2-3 plátky slaniny,
  • máslo.

Příprava receptu

Předehřejte si troubu na 200 stupňů. Než se rozehřeje, budete mít připravený pokrm v pekáčku. Nejprve si nakrájejte brambory na menší kostičky nebo tenké plátky. Dejte je na chvíli vařit (do poloměkka). V míse pak smíchejte smetanu s vejcem, parmazánem, solí a pepřem. Cibuli nakrájejte na tenoučké proužky a lehce ji osmažte. Když trochu zhnědne, přidejte krůtí maso, které jste nakrájeli na nudličky. Nakonec přidejte i slaninu, kterou jste nakrájeli na jemno.

Dokončení

Brambory slijte a nasypte do pekáčku, který jste vymazali máslem. Poté je zalijte smetanovou omáčkou a vmíchejte i krůtí směs. Jemně promíchejte, abyste nerozdrtili brambory a podle chuti osolte a opepřete. Pečte do zlatohněda a před podáváním posypte petrželkou.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]