Kuřecí řízky jsou typické jídlo, které má rád snad každý Čech. Proto je důležité je umět udělat pořádně, což se vám s tímto receptem dozajista povede.
Snad každý začátečník zvládne přípravu klasických řízků, a to nejen těch kuřecích. Na ty vám stačí jen maso, mouka, vajíčko, strouhanka a trocha koření na dochucení. Pokud si ovšem tuto rutinu chcete nějak hezky oživit, můžete vyzkoušet netradiční recept, díky kterému ohromíte každého i při speciálních příležitostech.
Ingredience a postup přípravy
Budete potřebovat:
- Tři kousky kuřecích prsou
- Tři lžíce bílého hustého jogurtu
- Dvě lžíce olivového oleje
- Jednu menší hrst sušeného oregana
- Jeden česnekový stroužek
- Dle chuti sůl
- Dle chuti mletý pepř
- Tři vejce
- Dle potřeby strouhanku
- Dle potřeby slunečnicový olej či tuk na smažení
- Paličku na maso
- Potravinovou folii
- Nůž
- Mísu na naložení masa
Nejprve maso zpracujte nožem, ořízněte z něj všechny nedokonalosti a popřípadě jej nakrájejte na menší plátky. Pak si vezměte potravinovou folii a maso přes ní naklepejte paličkou. Tím zabráníte případnému nepořádku a nebudete špinit náčiní. Následně naklepaná prsa vložte do velké mísy.
Přidejte k nim bílý jogurt, olivový olej, sušené oregano, sůl a pepř dle vašich preferencí a česnek, který si oloupete a prolisujete. Všechny ingredience spolu důkladně promíchejte a mísu buďto uzavřete, nebo překryjte velkým sáčkem. Poté ji jen vložte do lednice a nechejte ji tam celou noc, aby se maso pořádně na marinovalo.
Teď už je jen stačí obalit a osmažit
Následující den si přichystejte vejce, mouku a strouhanku. Vejce rozšlehejte a popřípadě k němu můžete přilít trochu mléka. Kuřecí prsa z lednice vyjměte a jedno po druhé nejdříve obalte v mouce, namočte do vajec a nakonec obalte ve strouhance.
Rozpalte si pánev, nalijte na ni buď olej nebo tuk a řízky smažte dozlatova. Pokud si nejste jistí, zdali je maso hotové, zkuste jej propíchnout vidličkou, mělo by to jít snadno.
Jakmile budou hotové, nachystejte si papírové utěrky, vyjměte řízky z pánve a nechte je na nich okapat. Díky tomu nebudou přemaštěné, jelikož se přebytečný tuk vsákne. Podávejte za tepla například s opečenými brambory nebo kaší.
Pokud chcete být více originální, můžete kombinovat s čerstvou bagetou či chlebem. Pokrmu neuškodí, když k němu uděláte nějaký dip, nebo si jej dáte třeba s tatarkou či zeleninou. Dobrou chuť!