Revoluční recept na kuřecí řízky. Takto dobré jste je ještě nikdy neměli

Kuřecí řízky jsou typické jídlo, které má rád snad každý Čech. Proto je důležité je umět udělat pořádně, což se vám s tímto receptem dozajista povede.

Snad každý začátečník zvládne přípravu klasických řízků, a to nejen těch kuřecích. Na ty vám stačí jen maso, mouka, vajíčko, strouhanka a trocha koření na dochucení. Pokud si ovšem tuto rutinu chcete nějak hezky oživit, můžete vyzkoušet netradiční recept, díky kterému ohromíte každého i při speciálních příležitostech.

Ingredience a postup přípravy

Budete potřebovat:

  • Tři kousky kuřecích prsou
  • Tři lžíce bílého hustého jogurtu
  • Dvě lžíce olivového oleje
  • Jednu menší hrst sušeného oregana
  • Jeden česnekový stroužek
  • Dle chuti sůl
  • Dle chuti mletý pepř
  • Tři vejce
  • Dle potřeby strouhanku
  • Dle potřeby slunečnicový olej či tuk na smažení
  • Paličku na maso
  • Potravinovou folii
  • Nůž
  • Mísu na naložení masa

Nejprve maso zpracujte nožem, ořízněte z něj všechny nedokonalosti a popřípadě jej nakrájejte na menší plátky. Pak si vezměte potravinovou folii a maso přes ní naklepejte paličkou. Tím zabráníte případnému nepořádku a nebudete špinit náčiní. Následně naklepaná prsa vložte do velké mísy.

Přidejte k nim bílý jogurt, olivový olej, sušené oregano, sůl a pepř dle vašich preferencí a česnek, který si oloupete a prolisujete. Všechny ingredience spolu důkladně promíchejte a mísu buďto uzavřete, nebo překryjte velkým sáčkem. Poté ji jen vložte do lednice a nechejte ji tam celou noc, aby se maso pořádně na marinovalo.

Teď už je jen stačí obalit a osmažit

Následující den si přichystejte vejce, mouku a strouhanku. Vejce rozšlehejte a popřípadě k němu můžete přilít trochu mléka. Kuřecí prsa z lednice vyjměte a jedno po druhé nejdříve obalte v mouce, namočte do vajec a nakonec obalte ve strouhance.

Rozpalte si pánev, nalijte na ni buď olej nebo tuk a řízky smažte dozlatova. Pokud si nejste jistí, zdali je maso hotové, zkuste jej propíchnout vidličkou, mělo by to jít snadno.

Jakmile budou hotové, nachystejte si papírové utěrky, vyjměte řízky z pánve a nechte je na nich okapat. Díky tomu nebudou přemaštěné, jelikož se přebytečný tuk vsákne. Podávejte za tepla například s opečenými brambory nebo kaší.

Pokud chcete být více originální, můžete kombinovat s čerstvou bagetou či chlebem. Pokrmu neuškodí, když k němu uděláte nějaký dip, nebo si jej dáte třeba s tatarkou či zeleninou. Dobrou chuť!