Připravte si nejsilnější kuřecí vývar, který vás postaví na nohy i po dlouhé nemoci

Kuřecí vývar umí připravit kde kdo, ovšem pokud znáte několik tajemství, stane se ten váš legendou. Postup přípravy navíc není vůbec obtížný. 

Pomalu, ale jistě se blíží babí léto a po něm podzim. S dalším ročním obdobím se přikrádá i sezóna různých nachlazení a respiračních onemocnění. Na takové neduhy je nejlepší nasadit „těžký kalibr“ v podobě slepičího či kuřecího vývaru. Níže si můžete přečíst recept na takový, který se vám zapíše do paměti. Díky několika tajemstvím se s nejvyšší pravděpodobností bude totiž jednat o nejsilnější kuřecí vývar, který jste kdy ochutnali.

Suroviny, které budete potřebovat na 6 porcí, jsou:

  • 400-500 gramů kuřecích křídel
  • 3 kusy brambor
  • 3 lžíce těstovin
  • 1 kus středně velké mrkve
  • 1 kus středně velké cibule
  • 20 gramů másla
  • 2 bobkové listy
  • 1 čajová lžička mletého pepře
  • 1 vejce
  • 3 litry vody
  • petržel
  • kopr
  • sůl
  • slunečnicový olej

Postup přípravy extra silného vývaru

V prvním kroku si připravené suroviny pečlivě omyjte (samozřejmě jen ty, které se běžně myjí). Připravená křídla si dejte stranou a kuchyňskými nůžkami jim ostřihněte špičky. V případě, že chcete chuť ještě více zdůraznit, můžete je pokrájet na poloviny. V druhém kroku oloupejte připravenou mrkev a nakrájejte ji na asi 3 milimetrová kolečka. Cibuli pokrájejte nadrobno a s mrkví ji osmahněte dozlatova.

Mezitím si můžete dát vařit vodu do většího hrnce. V jiném hrnci rozpusťte máslo a na něm osmažte připravená kuřecí křídla. Měla by být na povrchu krásně křupavá – nebojte se je smažit o trochu déle, vývar pak bude barevnější a jeho chuť výraznější.

Osmažená křídla následně vložte do vroucí vody a k nim přisypte i osmaženou zeleninu. Po čtvrt hodině do vývaru přidejte těstoviny a brambory.

Až budou těstoviny i brambory měkké (odhadem za dalších 15-20 minut), polévku dle chuti osolte, opepřete a vmíchejte bylinky. Nezapomeňte na bobkový list a vejce, které jednoduše do polévky rozklepněte. Vejce by mělo mj. zajistit větší průzračnost připravené polévky, protože má tendenci při denaturaci bílkovin absorbovat drobounké části koření, které v polévce plavou.

Připravený vývar můžete servírovat stejně, jako na ilustračním obrázku. Ti z vás, kteří nemají v polévce rádi celé kusy masa nebo koření (typu bobkový list), mohou tyto suroviny samozřejmě před podáváním polévky vybrat. Vychytávky, jako je důkladné osmažení kuřecích křídel nebo zahuštění v podobě přidání těstovin, můžete samozřejmě využít i při přípravě jiných pokrmů a dodat jim tím na chuti a barvě.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]