Nejlepší vánoční bramborový salát s červenou cibulí, paprikou a jablíčkem

Kolik rodin, tolik receptů na bramborový salát. Většinou se liší jenom mírně, faktem ale je, že v chuti bývají i zásadní rozdíly. Někdo nedá dopustit na krájený salám, jiný ho raději vynechá a přidá raději čerstvé jablko nebo červenou papriku.

Na nejlepší bramborový salát budete potřebovat:

  • brambory – 650 g
  • vajíčka – 3 ks
  • nakládané okurky – 3 až 5 ks
  • mrkev – 2 ks
  • červená cibule – 1 ks větší či 2 ks malé
  • jablko – 1 až 2 ks
  • čerstvá červená paprika – 1 ks
  • hrášek v konzervě – 3 polévkové lžíce
  • plnotučná hořčice – 3 polévkové lžíce
  • majonéza – 3 polévkové lžíce
  • ocet – 2 polévkové lžíce
  • cukr – 1 čajová lžička
  • sůl a mletý černý pepř podle chuti
  • čerstvá pažitka – 1 hrst

Návod na přípravu:

Brambory ve slupce dobře umyjte, vložte do hrnce s osolenou vodou a vařte doměkka. Pak vodu slijte, nechte brambory vychladnout a oloupejte ze slupky. Stejným způsobem uvařte také mrkev, kterou po zchladnutí rovněž oloupejte. Oba druhy zeleniny pak nakrájejte na menší kostky a vložte do veliké mísy.

Vajíčka uvařte natvrdo (asi 10 minut) a po vychladnutí oloupejte ze skořápky, rozkrájejte kráječem na kostky a přidejte do mísy k bramborám a mrkvi.

Oloupejte cibuli a nasekejte ji na jemné kostičky. Nakrájejte na kostičky nakládané okurky. Jablko umyjte, osušte, odstraňte stopky a jadřince a pokrájejte na drobné kostičky podobným způsobem, jako se krájí cibule. Podobně připravte také červenou papriku. Je důležité, aby byla pokrájena na co nejjemnější kousky. Všechno pak přisypejte do mísy k bramborám.

Přidejte také hrášek, nasekanou pažitku, hořčici, majonézu, cukr, sůl a pepř a důkladně, avšak opatrně promíchejte tak, aby se suroviny smísily, ale abyste brambory nerozbili na kaši.

Nakonec nechte salát několik hodin či lépe přes noc uležet v lednici a podávejte jako přílohu k řízku, vinné klobáse, smažené rybě, anebo jen tak na chuť samotný či jako podklad na chlebíčky.

Dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]