Nejlepší způsoby, jak rozmrazit maso a ryby i na poslední chvíli

Fotografie: Freepik

Jsme si jistí, že i nejlepší kuchaři na světě se museli někdy vypořádat se situací, kdy bylo nutné maso a ryby velice rychle rozmrazit, protože nepředpokládali, že to bude potřeba. Když věci nejdou podle plánu, je dobré znát alespoň pár triků, jak rychle rozmrazit maso, ať už je to hovězí, vepřové nebo ryby. Existují způsoby, jak zachránit rodinný oběd na poslední chvíli.

Jak rozmrazovat maso

Existuje mnoho způsobů, jak dosáhnout svého kuchařského cíle. Některá řešení jsou považována za lepší, efektivnější a některé mohou mít i pár nevýhod. Rybu se například nedoporučuje rozmrazovat úplně.

Rybí maso je velice jemné a při plném rozmrazení by se mohlo rozpadnout a bude poté velice těžké ho správně usmažit. Proto byste se měli podívat na tipy, které Korejci používají již mnoho let. Doufáme, že jste o nich zatím neslyšeli a přiučíte se novým metodám.

Jdeme na to

Nejprve musíte dát jeden a půl litru vody a zahřát ho na 40 stupňů. Vodní teploměr není nutný, vodu při této teplotě můžete vyzkoušet ručně. Teplota by měla být o něco teplejší, než tělo (36-37 stupňů). To znamená, že byste měli cítit, že voda je docela horká, ale neměla by vás opařit, ani být nepříjemná. Až bude mít voda tuto příjemnou teplotu, můžete pokračovat dále.

Fotografie: Freepik

Nalijte horkou vodu do misky nebo hrnce a přidejte tři lžíce cukru. Dobře promíchejte. Možná vás to překvapí, ale cukr je užitečný pro urychlení procesu odmrazování. Také budete rádi, že cukr dodá masu hezkou, kořeněnou chuť. Využijete ho díky tomu nejen pro rozmrazení jako takové, ale také jako součást dochucení. Nemusíte se ale obávat, že by maso bylo sladké.

Jak rozmrazit rybu

Při rozmrazování ryb postupujte stejným způsobem. Jediným rozdílem zde bude pomocná látka, kterou do vody přidáte. Místo cukru by se mělo jednat o sůl. Vodu zahřejte na 40 stupňů a přidejte tři lžíce soli. Míchejte vodu, dokud se sůl nerozpustí a poté do ní vložte ryby. Sůl zrychlí rozmrazování ryb, ale bude působit i jako lehká marináda.

Fotografie: Pixabay

Pokud je kus masa velký, může to trvat i déle než 10 minut. Tehdy se doporučuje porci rozdělit na menší kusy. Další možností je mrazit maso i ryby po menších částech, abyste je v případě potřeby mohli rychle rozmrazit a připravit pro svou rodinu, která díky tomu na svůj oběd či večeři už nebude nikdy zbytečně čekat.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]