Nejúčinnější čistič na silně zanesenou a mastnou troubu zvládne namíchat každý. Po jeho použití se bude blýskat jako nikdy předtím

Fotografie: Depositphotos

Přestaňte vynakládat na úklid vaší trouby zbytečné úsilí. S tímto trikem se mastnoty a připečených a usazených nečistot zbavíte velmi snadno a navíc rychle.

Silně znečištěná pečicí trouba je pro každou hospodyňku nefalšovanou noční můrou. Je jedno, zdali se jedná o troubu plynovou či elektrickou, pokud hodláte odstranit připečené nečistoty, zbytky a mastnotu z jejích stěn, dvířek či z roštu, takřka vždy to bude velmi náročný úkol. Zjistěte, jak si tuto nemilou domácí práci můžete usnadnit. Pomůže vám k tomu vcelku jednoduchý trik, který vám ušetří hodiny vašeho drahocenného času, a také bolavé mozoly na rukou.

Účinná směs a správný postup porazí všechny nečistoty

Abyste obnovili čistotu a lesk vaší trouby, namíchejte si účinnou čisticí směs. K její přípravě budete potřebovat středně velkou misku, bílý ocet, jedlou sodu a šťávu z dvou citronů. Množství jedlé sody a octa volte podle množství předmětů k čištění. Tedy, jestliže budete chtít čistit troubu, rošt i pečicí plechy, do misky nasypejte přibližně 120 gramů jedlé sody. Do té pomalu přilévejte bílý ocet – soda bude pěnit, ale po chvíli získáte řídkou směs. Do té opět přisypte trochu sody tak, aby vám vznikla pasta.

Fotografie: Freepik

Pastou z jedlé sody a octa potřete celou troubu – stěny, dno i dvířka. Pokud chcete čistit rovněž plech či rošt, pastou je pomažte také, a následně je zasuňte do trouby, kterou zavřete. V dalším kroku troubu zapněte na 180 °C a nechte ji se zahřívat po dobu 20 minut. Mezitím vymačkejte šťávu z citronů a přelijte ji do lahvičky s rozprašovačem. Ke šťávě přidejte trochu bílého octa, směs promíchejte a lahvičku zavřete. Po uplynutí avizovaných 20 minut troubu vypněte a opatrně ji otevřete.

Po celém jejím povrchu následně nastříkejte směs citronové šťávy a octa (vzhledem k rozpálené troubě se bude trochu připalovat, ale to ničemu nevadí), kterou nechte asi 10 minut působit. Mezitím si připravte opět pastu z jedlé sody a octa.

Tentokrát však do pasty přidejte i trochu prostředku na mytí nádobí. Vzniklou směsí vyčistěte za pomoci houbičky na mytí nádobí vnitřek trouby, její dvířka, plech i rošt. Umytou troubu a příslušenství následně opláchněte čistou vodou a otřete papírovou utěrkou.

Fotografie: Pixabay

Další tip jak z trouby odstranit odolné nečistoty

Jiným, avšak rovněž velmi účinným způsobem je využití kombinace bílého octa, vody a jedlé sody. Do zapékací mísy či pekáče nasypte 80 gramů jedlé sody a nalijte 60 mililitrů vody. Roztok důkladně promíchejte a přilijte do něj trochu bílého octa. Až směs přestane pěnit, namočte v ní houbičku na mytí nádobí a namočte s ní znečištěná místa v troubě.

Je-li jich hodně, přelijte roztok do rozprašovače a vystříkejte celý vnitřek trouby. Zbytek roztoku nechte v troubě, kterou zapněte a rozehřejte na 100 °C. Po dosažení požadované teploty ji vypněte a nechte alespoň 1 hodinu pomalu vychladat. Po uplynutí potřebné doby ji otevřete a špínu s mastnotou odstraňte – půjde to snadno.

Zdroj: YouTube, Goodhousekeeping