Nejúčinnější postupy na vyčištění mastné digestoře

Digestoř je neocenitelný pomocník při vaření, jelikož dokáže rychle a efektivně odstraňovat nežádoucí pachy. Vlivem toho ale může být špinavá. Často od mastnoty, která se na ní hromadí. Jak si s ní poradit a jak ji mít znovu dokonale čistou? Poradíme vám několik tipů zkušených hospodyněk.

Sejměte, co je potřeba

Digestoř není nutné čistit pouze přímo nad sporákem. Ty moderní totiž disponují odnímatelnými filtry. Stačí jenom jednoduchý pohyb, a jsou dole. Díky tomu se dostanete jak do útrob, tak máte v ruce i to, co bývá znečištěno nejvíce a na čem je největší množství tuku. A jak špínu odstranit?

Použijte prací prášek

Na první pohled to sice může znít úsměvně, ale tato metoda velmi dobře funguje. Stačí smíchat běžný prací prášek s vodou v poměru 1:4. Tedy na jeden díl prášku použijete 4 díly vody. Do této směsi, která by měla být horká, položíte své filtry. A necháte je zde asi jednu hodinu. Potom je dočistěte houbičkou, opláchněte horkou vodou a výsledkem bude dokonalá čistota.

Použijte čistič odpadů

Trochu agresivní, ale rozhodně funkční metoda. Potřebovat k ní budete čistič na odpady, který se dá koupit v každé drogerii. Na jeden litr vody použijte zhruba jednu jeho lžíci. Alternativně i více. Dále připravte roztok, do kterého filtry vložíte.

Takto nechte působit pár desítek minut a potom důkladně opláchněte. I toto je postup, díky kterému bude digestoř jako nová. Zde však pozor na použití ochranných pomůcek.

Použijte mýdlo

Šetrnější a bezpečnější metoda je založena na použití mýdla. Ne běžného, ale toho co je určené na praní. Mýdlo tak bude nutné nejprve nastrouhat a potom smíchat s teplou vodou. Na tři litry vody použijte jedno celé mýdlo. Do směsi, která vznikne, ponořte filtry digestoře zhruba na hodinu. Potom už je stačí opět jenom dočistit houbičkou nebo kartáčkem, stejně jako je stačí opláchnout a můžete je použít. Budou jako nové.

Fotografie: Freepik

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]