Několik skvělých tipů na brambory pečené v troubě

Pomocí následujících tipů a receptů připravíte ty nejlepší pečené brambory, které jste kdy jedli. Zcela určitě zachutnají i vašim nejbližším. Jíst je můžete jen tak samotné, třeba se strouhaným tvarohem, nebo se k nim dokonale hodí jakékoliv maso.

Recept 1.: Pečené brambory s rozmarýnem a česnekem

Na první variaci zapečených brambor si připravte:

  • 1 kilogram brambor
  • 3 až 4 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl a mletý pepř dle chuti
  • čerstvý rozmarýn

Jak postupovat při přípravě zapečených brambor s rozmarýnem a česnekem?

Ideální je k přípravě pečených brambor používat ty rané. Důkladně tedy omyjte jejich slupku (neloupejte), můžete použít i kartáček. Pakliže jsou brambory větší, je možné je rozkrojit na půlky či čtvrtiny.

Pro dokonalé pečení v troubě se hodí speciální zapékací sáčky, které jistě seženete v domácích kuchyňských potřebách nebo případně v drogeriích.

Do sáčku vložte očištěné brambory, posypte je solí, mletým pepřem, přilijte olivový olej a přidejte i několik snítek čerstvého rozmarýnu. Vše dobře promíchejte. Na závěr k zelenině ještě vložte jemně nasekaný česnek.

Sáček pak pečlivě utěsněte a brambory dejte péct do trouby na 40 minut při 180 až 200 stupních Celsia. V posledních deseti minutách sáček otevřete, aby povrch brambor zezlátnul. Podávejte teplé dle svého chuti a uvážení. Hodit se bude třeba dip ze zakysané smetany.

Recept 2.: Pečené brambory s čerstvým tymiánem a hrubou mořskou solí

K bramborám se prakticky hodí jakákoliv čerstvá bylinka. Kromě rozmarýnu, majoránky, nebo jarní cibulky bude skvělý i aromatický tymián. K tomuto jednoduchému receptu potřebujete:

  • asi 750 gramů raných brambůrek
  • několik snítek čerstvého tymiánu
  • hrubou mořskou sůl
  • máslo či olivový olej

Jak postupovat při přípravě tymiánových brambor?

Opět jako v předešlém případě omyjte důkladně brambory a vyskládejte je buď na pekáček nebo do zapékacího sáčku. Ochuťte hrubou solí, přidejte rozpuštěné a vychladlé máslo i tymián.

Pečte stejným způsobem, jako v prvním receptu (pokud se jedná o sáček). Plech na počátku pečení přikryjte alobalem a nakonec (v posledních deseti minutách) jej odkryjte.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]