Zapomeňte na pracné pečení složitého dortu. Ten z listového těsta připravíte za pár minut, a přitom zachutná doopravdy úplně všem.
Listové těsto máme obvykle spojeno spíše s drobnějšími zákusky a dezerty. Ovšem lze z něho připravit i opravdu velké pohoštění pro všechny, kdo mají chuť na něco sladkého. Naučte se z něj připravovat dort s lehkou jogurtovou náplní a potěšte báječnou chutí pomerančů opravdu celou rodinu.
Recept dodržte do puntíku
Nejde o nijak složitý postup, ale přesto se vyplatí dát si pozor na jeho celkové provedení. Drobné opominutí v době pečení nebo nepřesnost při přípravě krému mohou způsobit, že se výsledek tak úplně nepodaří. Buďte proto vždy maximálně pečliví – pak se vám nemůže stát, že z trouby vyjmete nevzhlednou hroudu rozteklého dortu.
Ingredience na dort s pomeranči
A pečlivost se vyplatí i při výběru ingrediencí. Důležitý je především jogurt. Zapomeňte na levné náhražky se škroby, místo toho investujte do toho pravého řeckého vyšším obsahem bílkovin. Díky němu bude náplň krásně držet pohromadě. Navíc se stane skvělou protiváhou ke šťavnatému pomeranči.
Na korpus
- 500 gramů listového těsta
- podle potřeby pomerančová šťáva
- podle potřeby cukr
Na pomerančovou směs
- 300 gramů pomerančů
- 2 lžíce cukru
- 2 lžičky škrobu
- 1 lžička pomerančové kůry
Na krém
- 350 ml smetany ke šlehání
- 3 lžíce cukru
- 250 gramů řeckého jogurtu
Vykrojte z těsta korpus
Připravte si formu o průměru 22 centimetrů a vykrojte z vyváleného listového těsta plát, který do ní přesně zapadne. Propíchejte ho vidličkou a následně ho pomažte za pomoci mašlovačky pomerančovou šťávou. Nakonec vše zasypte cukrem. Položte na pečicí papír a odložte stranou. Poté si vykrojte druhý plát o 2 centimetry menší.
Ten rozdělte na 12 stejných částí a upravte stejně jako v předchozím případě. Obě části listového těsta upečte v troubě, rozpálené na 200 °C. Mělo by jim stačit 15 až 20 minut. Musí se krásně nafouknout, proto troubu během pečení neotevírejte. Nakonec nechte zcela vychladnout na kuchyňské lince.
Jak na přípravu pomerančové směsi
Pomeranče oloupejte a bez slupky vložte do hrnce (v případě potřeby je zbavte také semínek). Přidejte cukr a škrob a nakonec i nastrouhanou pomerančovou kůru. Vše povařte na mírném ohni, dokud nebude směs částečně zhoustlá. To trvá asi 5 minut. Nakonec přijde ke slovu jogurtová směs. Smetanu je třeba vyšlehat s moučkovým cukrem a následně do směsi přidat jogurt. Pokračujte ve šlehání, dokud vše nebude tuhé.
A nyní už zbývá jen dezert sestavit. Nejlépe vám to půjde v rozevíratelné formě. Na spodní plát naneste krém a potom pomerančovou směs. Tu však kvůli lepšímu krájení neroztírejte až ke kraji. Nakonec na povrch dortu narovnejte upečených 12 dílků těsta a máte hotovo. Střed dortu ozdobte lžičkou pomerančové směsi a strany dortu je podle chuti obalte ve zbytcích upečeného listového těsta. Pocukrujte a podávejte.