Neobvyklý rychlý dezert doslova z ničeho: Bez pečení v troubě a drahých ingrediencí

krupice a máslo na pánvi

Tato dobrota je oblíbenou cukrovinkou na východ od nás a připravuje se ve více variantách. Základní recept můžete dochutit oblíbeným sušeným ovocem nebo ořechy.

Chalva je orientální pochoutka, která bývala oblíbená i u nás. Na Balkáně ji vyrábí v tužší variantě se základem ze sezamových semínek. V tomto receptu můžete vyzkoušet měkčí variantu, která pochází z Indie a Pákistánu a jejím základem je hrubá krupice. Na sladkou dobrotu vám postačí čtyři ingredience, které určitě máte doma. Dochutit základní těsto už pak můžete dle své fantazie.

Ingredience, které budete potřebovat

  • 1 šálek krupice
  • 100 g másla
  • sklenice vody
  • 1 šálek cukru

Postup přípravy

V menším hrnci smíchejte vodu s cukrem a dejte provařit na sporák. Důkladně cukr promíchejte, aby se ve vodě rozpustil a nepřipaloval se ke dnu. Vodu není nutné dlouho vařit, spíše jde o to, aby se cukr s vodou dokonale spojil a vznikl tak vodový sirup, který se poté bude přilévat do pánve s krupicí.

drobenka na pánvi

Na pánvi si nejdříve rozpusťte máslo a poté do něj nasypte hrubou krupici. Vše důkladně promíchejte. Vznikne vám hmota podobná drobence, kterou za častého míchání smažte na pánvi sedm minut. Krupice by v tuto chvíli měla mít barvu světlého písku. Rozprostřete ji rovnoměrně po pánvi a začněte k ní přilévat cukrovou vodu.

máslo na pánvi

Nabírejte ji nejlépe šufánkem a alespoň na třikrát. Po každém šufánku směs na pánvi důkladně promíchejte, aby se vše dobře spojilo dohromady. Až poté přidejte další šufánek s cukrovou vodou a opět důkladně promíchejte. Jakmile zapracujete poslední cukrovou vodu, nechte směs prohřívat dalších 5-7 minut.

indická chalva

Je potřeba docílit toho, aby se co nejvíce přebytečné tekutiny odpařilo. Směs na pánvi bude postupně houstnout je potřeba ji často promíchávat, aby se nepřipalovala. Jakmile bude většina tekutiny odpařené, je hotovo a můžete dezert začít servírovat. Menším šufánkem nebo lžící vytvarujte na talíři kopečky a posypte strouhaným kokosem.

chalva na talíři

V Indii jsou oblíbenou přísadou do chalvy rozinky. Můžete do ní přidat i sezamová semínka, nasekané oříšky nebo jiné vaše oblíbené sušené ovoce. Fantazii se meze nekladou a uvidíte, že se chalva stane vaším oblíbeným receptem pokaždé, když vás bude honit mlsná a nebudete chtít péct. Na ukázku přípravy receptu se můžete podívat ve videu níže.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*