Oloupání pomeranče za několik málo vteřin. Už se nikdy nepotřísníte lepkavou šťávou

Fotografie: Depositphotos

Citrusové plody jako pomeranče nebo mandarinky jsou vydatnými zdroji vitamínů C a dalších důležitých látek pro tělo nezbytných. Jen kdyby se nemusely loupat.

Asi každý má tu zkušenost, že loupání pomerančů je někdy docela oříšek. Když se nedostane kůra pod nehet, dojde alespoň k potřísnění šťávou. Ta v lepším případě skončí na talíři a v horším na koberci nebo na oblečení. Loupání pomerančů se zkrátka čas od času neobejde bez drobné nehody nebo i bolístky. To je důvod, který část lidí od konzumace pomerančů často odradí. Během několika posledních let se ale na internetu objevilo hned několik způsobů, jak takový pomeranč oloupat rychle a bezpečně. Přesvědčte se sami.

Spirálou k oloupanému pomeranči

U první z předváděných metod loupání pomerančů si vystačíte s pomerančem, který chcete zbavit slupky, ostrým nožem a případně gumičkou. Začněte v místě, kde měl pomeranč stopku. Tuto část kůry nožem objeďte a pokračujte spirálovitě směrem dolů. Skončíte opět obkroužením „bubáku“ pomeranče. Pak není vůbec těžké kůru z pomeranče sloupnout. Pokud si ale ovoce chystáte s sebou do práce na svačinu, slupku nevyhazujte. Poslouží docela dobře místo krabičky. Stačí do ní oloupaný pomeranč znovu zahalit a zajistit ji gumičkou.

Rozbalí se jako harmonika

I u tohoto způsobu loupání pomerančů si vystačíte s pomocí nože. Odlepujte nejprve jeho horní konec, kde byla stopka, a pak i jeho dolní konec. Pak už jen stačí naříznout pomeranč do středu z jakékoli boční strany a kůru prsty roztáhnout.

Ve většině případů se pomeranč bez problémů rozbalí a oddělí se od sebe i jednotlivé dílky, které bez větší námahy z pruhů kůry půjdou vyndat. Tento tip doporučujeme zejména na pomeranče se slabší a pružnější kůrou a na mandarinky.

I lžíce dobře poslouží

Tento způsob je šikovný hlavně pro pomeranče, které nemají příliš silnou kůru. Budete potřebovat ostrý nůž a lžíci. Ostrým nožem pomeranč objedete asi v polovině kolem dokola. Pak lžíci zaboříte pod kůru a obkroužíte s ní pod jednou polovinou pomeranče. Tím ji uvolníte a půjde pak snadno sundat.

Totéž zopakujte i s druhou polovinou. Kdysi byl k sehnání i plastový loupáček na pomeranče, který byl vybaven jak ostrou špičkou pro naříznutí kůry, tak i zahnutým placatými koncem, jenž kůru od pomeranče oddělil.

Poradíte si i bez nože

Asi každému se už někdy přihodilo to, že si přinesl ke svačině pomeranč, ale pak nemohl sehnat nůž. Řešil tedy dilema, zda zůstat o hladu, nebo podstoupit obvyklé a zpravidla nepříliš úspěšně martýrium s loupáním pomeranče postaru. To už není potřeba. I bez nože lze pomeranč oloupat rychle a čistě.

Nutno jen dodat, že tento postup je vhodnější pro pomeranče se silnou kůrou. Úplně totiž postačí pomeranč půl minuty válet po stole tak, aby došlo k narušení bílé dužiny. Srovnání tohoto způsobu se starým způsobem loupání najdete ve videu.