Plánujete posezení s rodinou nebo chcete mít připravenou svačinu na víkend? Vždycky se bude hodit lehký a lahodný zákusek. Dětem bude chutnat a je v podstatě zdravý.
Pokud hledáte zákusek, který budete moci dát svým dětem místo svačiny, jeden pro vás máme. Sice obsahuje kakaové sušenky, jeho náplň je však z jogurtu. Zaručujeme vám, že si tento skvělý dort všichni zamilují a budou se po něm oblizovat. Pravděpodobně se stane součástí vaší rodinné kuchařky na každou menší oslavu nebo zahradní párty.
Dort je hlavně z jogurtu a jahod
Na korpus a krém budete potřebovat 250 gramů kakaových sušenek, 90 gramů rozpuštěného másla, 800 gramů hustého bílého jogurtu, 50 gramů přírodního medu, citronovou kůru a želatinu. Na jahodovou vrstvu použijete 400 gramů jahod, 100 mililitrů vody, 50 gramů moučkového cukru a 20 gramů kukuřičného škrobu. Připravte si také nádobu, do které dort dáte. Může jít o formu na dorty nebo skleněnou čtverhrannou mísu.
Začněte tím, že si v sekáčku rozmělníte najemno kakaové sušenky. Ty pak přemístěte do mísy a přelijte rozpuštěným máslem. Dobře ingredience promíchejte a polovinu směsi navrstvěte na dno zapékací misky o velikosti ideálně 15×15 centimetrů. Pokud máte větší, nevadí. Korpus zarovnejte lžící a pusťte se do přípravy jogurtového krému. Jogurt vyšlehejte s přírodním medem, citronovou kůrou a želatinou rozpuštěnou ve vodě.
Nyní můžete vrstvit jednotlivé komponenty
Půlku krému z jogurtu naneste na sušenkový korpus a dobře rozprostřete. Další vrstvu pak budou tvořit opět sušenky a naposledy přijde opět krémová náplň. Na tu ještě nanesete jahody. Ty si připravte tak, že je svaříte společně s moučkovým cukrem, vodou a kukuřičným škrobem. Dezert pak dejte na několik hodin do lednice, aby všechny vrstvy pořádně vystydly a zatuhly. Pak můžete dezert z lednice vyndat a připravit k servírování.
Po vyndání z lednice naporcujte na menší kousky a na talířku dozdobte například lístkem máty a čerstvými jahodami. Podávat můžete s kávou nebo čajem. Pokud se bojíte, že vám nebude dort držet, můžete zákusky rovnou připravit do skleniček, ve kterých budete dezert také podávat. Vhodné jsou sklenice na whisky, případně zakoupené kelímky, které se využívají na tvorbu dezertů v cukrárnách. I tak můžete dezert dozdobit dle fantazie.