Pařížský salát podle původní receptury existuje. Tady jsou ingredience a postup

Doba klasických salátů, jako byl vlašský, pochoutkový, pařížský nebo třeba francouzský, už bohužel pominula. Ty tam jsou časy, kdy jste si mohli zajít do obchodu a koupit si poctivé, velice chutné saláty a sníst si je s chutí s čerstvým pečivem. Bohužel, to, co se dnes vyrábí nelze nazvat pochoutkami. Jsou to jednoduše smíchané suroviny, a to ještě ani ne podle původních receptů. Pokud si tedy chcete připravit opravdu chutný salát, budete si ho muset připravit sami.

Originální receptura je základ

Zapomeňte na poznámky typu: „Já tam místo zakysané smetany dávám jogurt, je to lehčí a chutná to stejně.“ Bohužel tomu tak není. Tajemství těchto salátů spočívá právě v originálních recepturách. A tak i když spousta lidí tyto saláty zná, jen málokdo z nich je připravuje podle tradičních receptů. Proto jsme se rozhodli představit vám jediný původní a originální recept na francouzský salát. Tady je!

Jaké ingredience budeme potřebovat?

Na přípravu toho pravého francouzského salátu budeme potřebovat:

  • 500 g hrášku,

  • 500 g mrkve,

  • 2 ks jablka,

  • 5-6 naložených okurek.

Na zálivku pak potřebujete následující:

  • 4 dl zakysané smetany,

  • 2 lžíce hořčice,

  • 2 lžíce majonézy

  • 1 lžička citrónové šťávy,

  • ½ lžičky cukru,

  • sůl podle chuti.

Připravte si zeleninu

Mrkev oloupejte a nakrájejte na kostičky, které svou velikostí budou odpovídat kuličkám hrášku. Obě tyto ingredience vložte do hrnce s vodou a vařte do měkka. Po uvaření slijte, hrášek i zeleninu přesypte do větší mísy a nechte vychladnout. Jablka můžete oloupat a nebo nemusíte, záleží to na vašich preferencích. Zbavte je jádřince a nakrájejte na drobné kostičky – velikostně podobné těm mrkvovým. Nakonec nakrájejte na drobné kostičky také všechny okurky. Zeleninu pořádně v míse promíchejte.

Připravte si zálivku

Tak a teď je čas na přípravu zálivky. Smíchejte zakysanou smetanu s majonézou. Na majonéze rozhodně nešetřete, bude tvořit základ vašeho salátu, takže zvolte opravdu takovou, která vám chutná. Nejlepší je samozřejmě domácí, ale ne každý má čas na její přípravu. Přidejte hořčici, citrónovou šťávu, cukr a podle chuti také sůl. Pořádně promíchejte, aby se ingredience pěkně propojili.

Dokončení salátu

Obě složky zamíchejte a před podáváním nechte vychladit. Nejchutnější je salát až na druhý den, kdy se všechny chutě propojí.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]