Sezona paprik je za námi a my přemýšlíme, co z nich udělat. Možná již ve spíži máte čalamádu, v mrazáku lečo a jiné dobroty, ale zkusili jste i pečené papriky s masem?
Sladkých paprik bylo v letošním roce poměrně dost. Počasí bohaté úrodě přálo a většinu paprik máte již jistě zužitkovaných. Několik vám jich možná ještě zbylo a vy přemýšlíte, jak si je vychutnat například k obědu. Vyměňte zeleninovou oblohu nebo salát za něco chutnějšího a více vydatného. Papriky zapečené s kuřecím masem a sýrem jsou vynikajícím obědem nebo lehkou večeří.
Připravte si tyto suroviny
- 6 kusů paprik
- 300 gramů kuřecích prs
- 2 kusy rajčat
- 50 gramů cibule
- petržel
- 100 gramů tvrdého sýru
- 2 polévkové lžíce zakysané smetany
- sůl podle chuti
- černý pepř podle chuti
Postup přípravy je jednoduchý
Nejdříve si připravte maso, které omyjete, očistíte od blán a nakrájíte na velmi malé nudličky nebo ještě lépe drobné kostičky. Odložte kousky bokem do misky a oloupejte cibuli a nasekejte petrželku. Obojí přidejte ke kuřecímu masu. Přikrájet můžete i nať cibulky.
Dokonale chutná a dokáže podpořit vizuální efekt. Maso osolte opepřete a promíchejte. Aby byl celek křehčí a nemuseli jste je dlouho péct, bude lepší, když maso necháte alespoň hodinu až dvě odležet.
Připravte si dvě rajčata, která také nakrájíte na velmi malé kousíčky. Dobré bude, když před nakrájením rajče oloupete. Stačí rajčeti propíchnout slupku špejlí a následně jej spařit vařící vodou. Počkejte tři minuty a poté rajče z vody vytáhněte.
Zelenina půjde jednoduše a poměrně rychle oloupat. Poté jej nakrájejte, ale jestliže vám v mase nebudou vadit tuhé slupky, rajče neloupejte.
Poslední příprava a pečení
Na maso umístěte i nadrobno pokrájená rajčata, dvě lžíce zakysané smetany a vše důkladně promíchejte. Náplň máte připravenou a můžete ji umístit do lednice nebo bokem. Maso bude křehčí a chuťově výraznější. Pokud máte rádi nějaké koření, například kari, oregano, bazalku, neváhejte a k masu koření přidejte. Klidně to může být pouze česnek, ten je také ke kuřeti vhodný.
Nyní je čas připravit si papriky. Pořádně je opláchněte, překrojte je na půl a vytáhněte jadérka. Někdo jadérka v paprikách nechává. Mají totiž dokonalou vlastnost, a tou je zvýraznění chuti pokrmu. Ovšem ale je třeba upozornit lidi s potížemi střev. Jsou stejně nestravitelné jako hroznové pecky. Připravené půlky paprik naplňte kuřecím masem a posypte strouhaným sýrem. Odložte vedle sebe na pečící papír a pečte v troubě na 180 °C po dobu třiceti minut.