Vánoce jsou tady a s nimi i nezbytné přípravy lahodného cukroví, které bude během svátků zdobit naše stoly. Pečené sněhové koule by vám neměli chybět.
Pokud vás již nebaví každý rok péct to samé cukroví a chtěli byste raději zkusit letos experimentovat, recept na pečené sněhové koule v obalu z moučkového cukru budou pro vás tím pravým ořechovým. Na tento jednoduchý vánoční recept budete potřebovat pouze několik základních surovin a postup je tak jednoduchý, že jej zvládnete bez problému i přesto, že ho letos děláte poprvé. Pusťte se do toho.
Pečené sněhové koule
Pro přípravu pečených sněhových koulí nebudete potřebovat mnoho ingrediencí a všechny máte navíc pravděpodobně již u sebe doma. Tento recept je však natolik originální, že jím překvapíte každého člena rodiny a každou návštěvu, která k vám během Vánoc zavítá. Nemusíte se ovšem ničeho bát, postup je natolik jednoduchý, že jej zvládne každý začínající kuchař či kuchařka. Pro přípravu budete potřebovat následující ingredience:
- 200 gramů hladké mouky
- 125 gramů změklého másla
- 100 gramů kukuřičného škrobu
- 80 gramů cukru
- 50 mililitrů rostlinného oleje
- 1 ks vejce
- 1 sáček vanilkového cukru
- 2 lžičky mleté skořice
- ¼ prášku do pečiva
- Moučkový cukr, podle potřeby
Postup pro přípravu:
- Nejprve si připravte hlubokou misku, do které vložte změklé máslo, 50 mililitrů rostlinného oleje a jedno vajíčko. Vše zasypejte moučkovým cukrem, kukuřičným škrobem a promíchejte.
- Do směsi nyní přidejte prášek do pečiva, vanilkový cukr, mletou skořici a vše metličkou důkladně promíchejte, abyste získali homogenní těsto.
- Přes jemné sítko k těstu nyní němu prosejte asi třetinu množství hladké mouky a rukou začněte těsto hníst a promačkávat. Postupně přidejte i zbylé množství mouky, které nezapomeňte prosít přes sítko, abyste vám nevznikaly hrudky.
- Jakmile získáte hladké těsto, které se vám nebude lepit k rukám, začněte z něj odebírat malé kousky. Ty formujte do menších kuliček o velikosti ping-pongového míčku.
- Kuličky vyskládejte v rozestupech na plech vyložený pečícím papírem, který vložte následně do trouby rozehřáté na teplotu 160 °C asi 15 minut – nesmí zhnědnout!
- Jakmile budete mít hotovo, nasypte do hluboké mísy moučkový cukr, vhoďte do ní upečené kuličky a jemně s nimi zatřepte, aby se všechno cukroví pořádně obalilo v sladkém cukru.
- Nyní už je akorát opatrně vyndejte ven, vyskládejte na talíř a můžete se chlubit svým novým vánočním experimentem.
- A máte hotovo, dobrou chuť!
Pokud se vám během postupu něco nezdálo, zde se můžete podívat na video, kde je celý recept znázorněn krok po kroku na videu: