Nejen sladké koláče jsou v troubě připravit tak, že si všichni pochutnají. Tento slaný quiche je nejen velmi zdravý, ale i svou chutí vás rozhodně nezklame.
V horkých letních dnech nemají lidé často ani pomyšlení na nějaké kvalitní výživná jídla. Ještě tak zmrzlinu a limonádu s ledem někde u bazénu a to zdraví dlouho neprospívá. Zkuste to prolomit pomocí tohoto receptu. Všichni ho ocení u letní večeře na zahradě a lehce zabalíte jeho kousky i na výlet vlakem, nebo na kolech.
Suroviny na slaný koláč
- 4 vejce
- 700 gramů brambory
- 4 lžíce polohrubá mouka
- 100 gramů čerstvé špenátové listy
- 1 pórek
- 3 větší mrkve
- polovina červené nepálivé kapie
- 4 lžíce mléka
- půl prášku do pečiva
- olej vhodný na tepelné úpravy
- mletý černý pepř
- sůl
- pečící papír
Příprava slaného zeleninového koláče
Mrkve a brambory si oloupejte a důkladně omyjte. Mrkve nastrouhejte na hrubém struhadle a dejte ji stranou do mísy. Brambory prozatím ponořte do studené vody. Umyjte i špenátové listy a nechte je okapat. Pak je nasekejte na drobné kousky a přidejte je k mrkvi. Jejich zelená barva osvěží vzhled výsledného pokrmu. Očištěný a omytý pórek nakrájejte na tenká kolečka a nasypte ho k mrkvi a špenátu.
Umytou červenou papriku nakrájejte ne drobné kostičky a přidejte ji k ostatní zelenině. Vejce vyklepněte do prázdné misky, přidejte sůl, pepř a olej. Chvilku šlehejte, než se olej s vejci spojí a mezitím si smíchejte mouku s práškem do pečiva. Tu pak přisypte ke směsi, kterou šleháte. Vznikající těstíčko pak nařeďte vlažným mlékem. Míchejte do té doby, než se suroviny spojí.
Nastrouhejte brambory na hrubém struhadle a vymačkejte z nich přebytečnou vodu. Promíchejte brambory s ostatní zeleninou a pak vše promíchejte s těstíčkem, které jste si připravili. Výslednou směs pak rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem a pečte po dobu 30 minut v troubě předehřáté na 180 stupňů. Po upečení nechte trochu vychladnout a podávejte. Stejně dobře ale chutná i studený.
Tipy na závěr
Asi každému je jasné, že milovníci masa si mohou do koláče přidat i jakoukoli nakrájenou šunku, slaninu, nebo klobásu. Stejně tak asi tušíte, že recept lze snadno vylepšit i pomocí nastrouhaného sýra, který můžete z části namíchat do směsi a z části jím posypat koláč na povrchu. I druhy zeleniny můžete měnit tak, jak se vám zachce – pokud zrovna nemáte v dosahu čerstvý špenát, klidně použijte jinou listovou zeleninu, nebo bylinku – vždycky je ale dobré dodržet barevnost.
Někomu se možná bude zdát, že je koláč hodně nízký. Pokud tedy upřednostňujete vyšší a nadýchanější koláče, máme tuto radu. Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Ze žloutků připravte těstíčko tak, jak je popsáno v receptu. Možná budete potřebovat o lžíci mléka navíc. Do bílků dejte špetku soli a vyšlehejte z nich tuhý sníh. Ten pak opatrně vmíchejte do těstíčka. Zjistíte, že sněhem podstatně zvýšilo svůj objem. Vzniklé těsto pak vmíchejte opatrně do zeleniny a pečte stejně, jako prve.