Na pánev dejte 450 g mouky, 5 lžic majonézy a 200 ml vody. Geniální recept na jemné langoše

Ne každý má neustále chuť na sladké a pokud toto období přišlo i na vás, vyzkoušejte si usmažit tyto lahodné slané koláče tvořené z majonézy. 

Ať už se je rozhodnete udělat na snídani, oběd, či večeři, tyto slané koláče vám vždy poslouží. Jsou originální hned z několika důvodů. Tím nejočividnějším je fakt, že obsahují majonézu, která je jejich dost důležitou surovinou. No a místo klasického pečení je jednoduše usmažíte na pánvi. Co se týče jejich ceny, rozhodně za ně neutratíte moc peněz. Pokud vám samy o sobě nestačí, můžete je využít jako jedlý talíř, na který můžete dát salát či maso.

Ingredience a postup přípravy

Budete potřebovat:

  • 450 gramů hladké mouky
  • 200 mililitrů vody
  • 5 polévkových lžic majonézy
  • 3 polévkové lžíce cukru
  • 0,5 čajové lžičky cukru
  • Špetku soli
  • Větší mísu
  • Síto
  • Potravinovou fólii
  • Rostlinný olej dle potřeby
  • Pánev
  • Varnou konvici

Vezměte si větší mísu a vložte do ní majonézu, poté přidejte jedlou sodu a smíchejte dohromady. Jakmile to budete mít, nalijte do varné konvice vodu a vyčkejte, než se uvaří, poté ji vařící nalijte do mísy. Promíchejte, přidejte sůl s cukrem a rukama hněťte, dokud se vám všechny suroviny nespojí dohromady. Samozřejmě nejprve vyčkejte, až voda nebude tolik vařící.

Recept je jednoduchý a rychlý

Nyní si vezměte síto a mouku přes něj prosejte, poté ji přesypejte do těsta. Tímto zabráníte, aby se vám v těstu tvořily zbytečné hrudky, které by celý pokrm docela narušily. Ručně vše prohněťte, dokud vám nevznikne elastická a měkká hmota, se kterou budete dále pracovat. Nyní mísu, ve které se hmota nachází, obalte potravinovou fólií. Takto zabalené těsto nechejte odležet na třicet minut, aby si na chvíli odpočinulo.

Vezměte si nůž a po uplynulé půl hodině těsto nakrájejte na osm přibližně stejných částí. Na pánvi si pomalu rozehřejte rostlinný olej a každý jednotlivý díl na ni dejte osmažit. Vždy vyčkejte, než danou stranu osmažíte dozlatova a poté otočte a to samé proveďte i s druhou stranou. Výsledek poznáte tak, že vám vzniknou krásné nadýchané křupavé koláčky se vzduchovými bublinkami. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]