Přidejte do těsta na palačinky 2 lžíce majonézy. Výsledek bude křupavý a vláčný

I přesto, že vás může přítomnost majonézy v receptu na palačinky zaskočit, nezavrhujte ji. Jednak vyřeší vaše potíže s konzistencí a v pokrmu není vůbec cítit.

Široce oblíbené palačinky jsou v první řadě moučníkem, který se připravuje z litého těsta a následně se upravuje buď tzv. nasladko či naslano. I přesto, že se jedná o dezert, v tuzemsku se častěji konzumují k snídani či k večeři. Abyste si zajistili opravdovou hostinu, přidejte do těsta 2 lžíce majonézy. Její přítomnost zabraňuje drobení a trhání palačinek a zároveň jim propůjčuje křupavost a snadnou manipulaci při obracení.

Ingredience potřebné pro přípravu

  • 500 mililitrů vody
  • 10 gramů vanilkového cukru
  • 2 kusy vajec velikosti M
  • 2 polévkové lžíce cukru krupice
  • 10 polévkových lžic hladké mouky
  • 2 polévkové lžíce majonézy
  • 2 polévkové lžíce rostlinného oleje (nejlépe slunečnicového)
  • špetka soli

Postup přípravy palačinek krok za krokem

Abyste ušetřili maximum času při přípravě, vyndejte si nejprve veškeré potřebné suroviny na pracovní desku. Připravte si rovněž středně velkou mísu, metličku (popřípadě mixér) a větší pánev. V míse smíchejte prosátou hladkou mouku, cukr krupici a vanilkový cukr. Až budete mít suché složky promíchané, do mísy rozklepněte dvě vejce a přidejte 2 polévkové lžíce majonézy. Všechny suroviny dobře promíchejte za pomoci metličky.

V dalším kroku nalijte do těsta půl litru horké vody. Směs následně důkladně vyšlehejte pomocí metličky či mixéru. Výsledné těsto by mělo být homogenní, tekuté a bez hrudek. Až docílíte kýžené podoby těsta, přidejte do něj ještě špetku soli a 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje, které do něj dobře zašlehejte. Takto připravené těsto na palačinky nechte asi 10 minut odpočívat. Mezitím, co máte těsto stranou, si připravte větší pánev.

Tu před smažením první palačinky lehce vymažte máslem. U druhé a každé další palačinky ji již vymazávat nemusíte – těsto se i přesto nebude lepit a bude se snadno obracet. Palačinky smažte na středním plamenu z obou stran dozlatova – časově vychází smažení asi na 1,5 minuty z každé strany.

Hotové palačinky můžete upravit jak na sladkou, tak na slanou variantu. V případě volby sladkých palačinek je určitě vyzkoušejte s oslazeným tvarohem nebo s ovocem.

Jestliže vás oslovuje spíše slaná variace, můžete je vyzkoušet s kombinací mozzarelly, rajčat a bylinek, nebo je naplňte cibulovou nádivkou s kousky šťavnatého rybího masa. K palačinkám naslano se rovněž skvěle hodí zelenina, jako jsou rajčata, okurky, salát nebo papriky. Rozhodně se nemusíte bát s výslednou chutí experimentovat. Ať ale palačinky naplníte čímkoliv, vždy oceníte jejich křehkost, křupavost a zároveň dostatečnou vláčnost.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]