Piškotová roláda se dá připravit na nespočet různých způsobů. Základem je však bezesporu kvalitní korpus, který se neláme a jde dokonale srolovat. A právě takový si nyní můžete připravit podle jednoduchého receptu.
Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu piškotového korpusu na roládu?
Než se pustíte do práce, obstarejte si tyto suroviny:
- 5 vajec
- 90 gramů hladké mouky
- 50 mililitrů mléka
- 1 špetku soli
- 120 gramů krupicového cukru
- 2 gramy kypřícího prášku do pečiva
- 50 mililitrů slunečnicového oleje
- meruňkový džem či jiný na plnění
- další oblíbené pochutiny dle preferencí na zdobení a náplň
Jak postupovat při přípravě piškotového korpusu?
Začněte tím, že si oddělíte bílky od žloutků. Ty pak vyšlehejte spolu s krupicovým cukrem (použijte 50 g) a špetkou soli do nadýchané pěny.
Dále si připravte šleháním i tuhý bílkový sníh. Do něj postupně vsypávejte zbylé množství cukru.
Nakonec žloutkovou i bílkovou hmotu propojte metličkou a také přidejte slunečnicový olej, prosátou hladkou mouku, kypřící prášek, mléko a vypracujte homogenní těsto.
Fáze pečení piškotového korpusu a tvoření rolády
Nyní si k ruce vezměte plech s pečícím papírem a do něj vlijte připravené těsto. Dobře jej rozprostřete a dejte péct do trouby na 30 minut při teplotě 170 °C.
Až se korpus upeče, vyjměte jej a ihned vyklopte na čistý kus pečícího papíru. Ten, na kterém se piškot pekl, odstraňte. Nakonec pomocí ostrého nože udělejte na povrchu těsta mírné zářezy a pomažte po celé ploše meruňkovým džemem. Korpus opatrně zarolujte, zabalte do pečícího papíru a chlaďte v lednici asi hodinu.
Servírování piškotové rolády a tipy na její vylepšení
Až bude piškotová roláda zchladlá, vyjměte ji z lednice a dle preferencí posypte moučkovým cukrem. Následně dezert pokrájejte na plátky a podávejte třeba s šálkem kávy. Pokud se vám zdá tato variace příliš fádní, můžete samozřejmě plnit korpus čímkoliv, jen chcete. Hodit se bude třeba slazený tvaroh s čerstvým ovocem, šlehačka, mascarpone anebo Nutella. Přejeme dobré chutnání.
Až bude piškotová roláda zchladlá, vyjměte ji z lednice a dle preferencí posypte moučkovým cukrem. Následně dezert pokrájejte na plátky a podávejte třeba s šálkem kávy. Pokud se vám zdá tato variace příliš fádní, můžete samozřejmě plnit korpus čímkoliv jen chcete. Hodit se bude třeba slazený tvaroh s čerstvým ovocem, šlehačka, mascarpone anebo Nutella. Přejeme dobré chutnání.