Placka ze zelí vhodná na snídani, oběd či večeři uspokojí i náročné strávníky

Našli jste ve svých domácích zásobách zelí a nevíte, co byste z něj dobrého uvařili? Potřebujete hlavně ušetřit čas a chcete, aby vaše jídlo bylo vydatné, jednoduché a přeci trochu zdravé? Zkuste si ukuchtit toto zelnou placku, budete nadšení. Konzumovat se dá při snídani, při obědu, ale i na večeři.

Zelí je zdravé

Přidanou hodnotou této placky je, že obsahuje zdravé zelí, které je přímo vitamínovou bombou pro tělo. Na trhu se po většinou objevuje zelí bílé, nebo červené. Tato zelenina obsahuje především vitamín A, B, C, D, K a také hodně vlákniny, která je prospěšná našim střevům. Naleznete v něm rovněž hodně hořčíku, draslíku a vápníku. Současně je nízkokalorické, proto se doporučuje i při různých typech diet. Zelí je vhodné i jako prevence proti vzniku rakoviny, působí blahodárně na naše srdce, trávení a imunitu. Zelí se sice „tváří“ obyčejně, ale jak je vidno, obyčejné není. Možné je z něj připravovat nejen placky, ale i různé chutné saláty, omáčky, polévky. Dá se i sterilovat na sladkokyselý způsob, nebo slaný. Jezte jej a budete fit!

Co budete na zelnou placku potřebovat?

Jestli jste ve svých domácích zásobách našli bílé zelí, pak je to skvělé. Budete ho potřebovat asi 250 gramů. Dále si pak obstarejte tyto suroviny:

  • 100 gramů mouky
  • 3 vejce
  • 70 gramů sýra
  • cibule, olej, sůl

Jak postupovat při přípravě těsta na zelnou placku

Bílé zelí si nastrouhejte na tenké nudličky a vložte do hluboké mísy. Cibuli pokrájejte na jemné kostičky a přidejte k zelí. Následně k zelenině rozklepněte vejce a přisypte mouku, strouhaný sýr a okořeňte solí dle vaší chuti. Směs pak řádně promíchejte vařečkou.

Smažení zelných placek

Když máte těsto na placky připravené, rozžhavte si na plotně pánev s trochou oleje. Až bude olej rozpálený, vlijte pomocí naběračky dostatečné množství těsta na pánev a rozprostřete po celé ploše, poté přiklopte poklicí a duste placku na mírném plamenu asi 15 minut. Po čtvrt hodině obraťte a postupujte stejně i z druhé strany. Druhou stranu můžete péct pouze 10 minut.

Hotové placky přesuňte na talíř. Můžete je rovněž zbavit pomocí kuchyňských utěrek i přebytečného tuku. Podávat zelné placky můžete teplé, či studené. Chutnají vždy dobře. Milovníci masitých pokrmů si mohou do těsta samozřejmě přidat dle chuti i jakékoliv uzeniny, jako je šunka, slanina či klobáska. K placce se skvěle hodí dobře vychlazené pivo.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]