Zelí je vynikající snad ve všech podobách. Pokud ho naplníte, získá tím ještě větší rozměr, obzvlášť zabalené do křupavé slaniny.
Zelí je nejen dobré, ale také zdravé. Není proto divu, že se v kuchyních objevuje opravdu velmi často. Jistě znáte zelí jako přílohu k masu, a to buď sladkou nebo kyselou variantu. Víte však, že se zelí dá také naplnit mletým masem a osmažit ho obalené voňavou křupavou slaninou? Jako příloha už vám bude stačit jen měkký čerstvý chleba. Ideálně samozřejmě domácí.
Důležité je také koření
Připravte si zelí a 60 dekagramů mletého masa. Potřebovat budete také jednu cibuli a tři stroužky česneku. Dále jsou potřeba dvě vejce, slanina a koření. Jaké koření vyberete je zcela na vás, určitě však použijte sůl, pepř a majoránku. Podle chuti pak můžete přidat i další koření. Nejprve je nutné uvařit kapustové listy v osolené vodě. Tlustou část odřízněte, tu nebudeme potřebovat.
Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kostičky, stejně tak oloupejte také česnek. Ten můžete také nakrájet na malé kousky, případně ho prolisujte lisem na česnek nebo nastrouhejte na struhadle. Společně s kořením zapracujte zeleninu do mletého masa. Takto připravené maso zabalte do ovařených zelných listů a nakonec je obalte slaninou. Nyní je vše připravené.
Potom je třeba péct
Předehřejte si troubu na 180 stupňů. Připravené zelné listy obalené slaninou dejte do plechu a pečte asi 40 minut. Po upečení servírujte zelí ještě teplé. Plněné zelné listy skvěle chutnají se zakysanou smetanou. Tu můžete pochopitelně vylepšit jako dip. Můžete do ní například přidat koření a česnek, případně jen nějaké bylinky, které chuť ozvláštní.
Jak již bylo řečeno, skvěle chutnají zelné listy plněné masem s obyčejným chlebem. Pokud si navíc upečete vlastní domácí chleba, například s dýňovými semínky, bude požitek z jídla opravdu dokonalý. Plněné zelné listy skvěle chutnají také studené, proto je klidně můžete podávat jako občerstvení na narozeninových a jiných rodinných oslavách. Rodina si opravdu pochutná.