Domácí slaninová paštika, gurmánský zázrak, který okouzlí nejeden mlsný jazýček

Pokud máte rádi kvalitní a poctivé suroviny a výrobky možná víte, že nejlepší jsou ty, které si připravíte sami doma. Zkuste proto tuto domácí slaninou paštiku a uvidíte, že si ji zamilujete.

Domácí produkty jsou ve většině případů tím nejlepším zaručeným způsobem, jak si dopřát poctivost a nefalšovanou kvalitu. Pokud si je navíc vyrábíte zcela sami, vždy dobře víte, jaké suroviny jste použili a nemusíte se také bát konzervantů ani žádné vedlejší chemie. Dnes si proto přinášíme jednoduchý recept na poctivou a domácí paštiku, která padne do noty i tomu největšímu labužníkovi s mlsným jazykem. Navíc se vůbec nemusíte bát postupu, ten je totiž naprosto jednoduchý.

Ingredience potřebné na přípravu:

  • kvalitní slanina – 2,5 kg
  • libové vepřové maso – 500 g
  • bílá cibule – 500 g
  • mrkev – 500 g
  • sušená zeleninová směs (vegeta) – 80 g
  • mletý černý pepř – podle potřeby
  • sůl – podle potřeby
  • čisté zavařeninové poháry o velikosti 700 ml – 7 ks

Postup přípravy:

Nejdříve ze všeho si na středně velké kusy nakrájejte slaninu a i vepřové. Tyto kousky poté pomelte v mlýnku na maso a vytvořte tak hustou masitou směs. Stejně tak si nadrobno nakrájejte, nastrouhejte nebo opět namelte i mrkev a bílou cibuli. Poté zeleninu i maso smíchejte ve větší míse, přidejte vegetu a podle potřeby ochuťte solí a pepřem.

Celou směs pořádně promíchejte a poté odeberte jednu lžíci, kterou necháte osmažit na pánvi. Jedná se o jednoduchý test, který vám prozradí, zda je maso správně ochucené. Podle potřeby tak poté můžete koření libovolně přidat.

Když máte poté masovou směs finálně ochucenou, naplňte jí čisté zavařovací poháry. Ty poté zakryjte sterilizovanými víčky a pevně uzavřete. Jednotlivé poháry poté uložte do vysokého hrnce, jehož dno nejdříve vyložte čistou utěrkou či hadříkem. Přidejte vlažnou vodu a na mírném ohni sterilizujte přibližně 2-3 hodiny podle potřeby.

Nakonec vyjměte z vody a na další 3 hodiny otočte poháry víčkem dolů a nechte vychládnout. Poté je pouze umístěte do chladu a domácí slaninová paštika je hotová. Dokonale se hodí například na čerstvý chleba s červenou cibulí, nebo na opečené topinky.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]