Vesnický recept za pár desetikorun před výplatou: Brambory obalené ve slanině jsou mega chuťovkou. Zasytí celou rodinu

Pokud už vás nenapadá vůbec nic, co byste uvařili rodině na večeři, můžete vyzkoušet tento snadný recept. Hlavní roli v něm mají brambory a slanina.

Brambory patří už od objevení Ameriky k základním potravinám. Můžete je upravit jako hlavní jídlo i přílohu, upečete z nich sladký moučník i slaný nákyp. Určitě znáte smažené hranolky, jež patří k nejoblíbenější úpravě. Dobré jsou ovšem také zapečené brambory. Je tomu tak proto, že s k nim přidávají samé lahodné ingredience.

Co budete potřebovat na zapečené brambory se slaninou

  • 1 kg středně velkých brambor
  • 300 g uzené slaniny
  • 220 g zakysané smetany
  • 2 lžíce majonézy
  • sůl, pepř dle chuti
  • čerstvý kopr nebo zelená petrželka
  • 3 stroužky česneku

Postup přípravy

  • Brambory dobře opláchnete. Nebudete je loupat a uvaříte je ve slupce do měkka. Neměly by ale být převařené, aby se rozpadaly. Měly by udržet svůj tvar.
  • Vezmete hlubší zapékací misku. Uzenou slaninu je třeba nakrájet na dlouhé plátky.

  • Připravíte si omáčku. V misce smícháte zakysanou smetanu, majonézu, nakrájený kopra a petrželku a utřený česnek. Můžete doplnit solí a pepřem podle potřeby. Vše dobře promícháte, aby se jednotlivé chutě spojily.
  • V připravené omáčce namočíte brambory jednu po druhé a hned je obalíte nakrájenou slaninou. Dáte na stojato do zapékací misky. Slaninu lze na bramborách zafixovat dřevěným párátkem.

  • Troubu předehřejete na 180 °C a dáte do ní zapékací misku s upravenými bramborami. Pečte asi 15 až 20 minut do doby, než slanina zezlátne.
  • Vzhledem k tomu, že brambory samy o sobě jsou syté, už nemusíte k tomuto pokrmu dávat žádnou přílohu. Hodil by se k němu ale zeleninový salát. Jídlo můžete zapít dobrým pivem, třeba i nealkoholickým, které pomůže lépe trávit poměrně tučnou večeři nebo oběd.