Pochutnejte si na vitamínové bombě a podpořte tak svoji přirozenou imunitu

Saláty se těší stále větší popularitě. Tento jednoduchý recept na zeleninový salát vás nabije vitamíny a navíc je jak vegetariánský, tak veganský.

Jako zdravou a chutnou alternativou běžně konzumovaných jídel se začaly prosazovat saláty. Množství kombinací ovoce, zeleniny či zeleniny a masa je nepřeberné a každý si jistě přijde na své. Na následujících řádcích vám přinášíme recept, který můžete nabídnout i svým veganským přátelům. Jeho největším přínosem je nicméně fakt, že se jedná o vitamínovou bombu, která vám pomůže „nakopnout“ oslabenou imunitu.

Suroviny potřebné pro přípravu:

  • 500 gramů bílého zelí
  • 1 kus středně velké mrkve
  • 1 kus středně velké kukuřice
  • 1 kus salátové okurky
  • 400 gramů sterilovaného hrášku
  • 15 gramů čerstvé petržele
  • 15 mililitrů octa z vinné révy
  • 30 mililitrů vody
  • 1 čajová lžička soli
  • 3 čajové lžičky cukru
  • 30 mililitrů slunečnicového oleje

Příprava salátu je velmi jednoduchá

Jako první začněte určitě důkladným omytím připravené zeleniny. V dalším kroku si k ruce vezměte nůž a do mísy si nakrájejte připravené zelí – ideální je volit proužky o síle přibližně 3 milimetry.

K zelí najemno nastrouhejte oloupanou mrkev a začněte zpracovávat okurku. Zdali okurku oloupete či nikoliv, je čistě na vás – pro potřeby představovaného receptu to však nutné není. Omytou okurku nejprve nakrájejte na kolečka a následně na tyčinky (opět asi 3 milimetry široké).

Do připravené mísy nyní k pokrájenému zelí, nastrouhané mrkvi a nakrájené okurce přidejte 400 gramů sterilovaného hrášku. Do mísy rovněž přidejte nadrobno nakrájenou čerstvou petržel. V dalším kroku směs důkladně promíchejte a odložte stranou. V jiné misce si začněte připravovat zálivku. Na ten si připravte přiměřené množství vody, ocet, sůl, cukr a slunečnicový olej. Vše odměřte podle vlastní chuti a důkladně promíchejte.

Připravenou zálivku nalijte do salátu a promíchejte. Dejte při tom pozor, abyste zálivku zapracovali dobře, ale zároveň abyste salát nerozmačkali (zejména hrášek je na rozmáčknutí velmi náchylný). Připravený salát dejte minimálně na 30 minut do ledničky. Po této době je připravený k servírování. Budete-li chtít salát po čase trochu obměnit, skvělou volbou je nahrazení čerstvého zelí tím ve sladkokyselém nálevu a čerstvé okurky těmi naloženými.