Poctivé domácí máslo za 15 minut: Tomuto snadnému receptu se žádné z obchodu nevyrovná

Máslo patří mezi základní, nejčastěji pořizované potraviny. I jeho domácí výroba je snadná, stačí kvalitní mixér, celý proces zvládnete hravě. 

Domácí výroba másla se může stát nejen cestou, jak získat potravinu bez přidaných „šmakulád“, jakými jsou barviva, nezdravé tuky, sodík, trans tuky či konzervanty, ale také zábavou a poučením například pro děti. Dnes již naštěstí nepotřebujete prostorově náročné máselnice, bohatě postačí výkonný mixér – ponorný nebo stolní.  Navíc můžete být kreativní – do vzniklého produktu přimíchat jakékoliv bylinky či koření.

Domácí máslo z jedné suroviny

K výrobě správného másla se používá jediná surovina – kvalitní vysokotučná smetana. Celý proces spočívá v jejím šlehání, při němž se po určité době oddělí podmáslí. To můžete jen tak vypít, nebo využít při pečení či vaření. Co je další výhodou domácí výroby másla? Rozhodně výběr základní suroviny. V dnešní době můžete zakoupit kvalitní, a to jak „ze dvora“ od farmáře, tak běžně v obchodě. Pro lidi s nesnášenlivostí laktózy je k dispozici lacto free varianta, i z ní máslo vyrobíte.

Co budete potřebovat:

  • Mixér (ponorný či stolní) se silným motorem
  • Větší mísu
  • Cedník
  • Čisté plátýnko (utěrku)
  • Nádobu na skladování másla

Lahodný domácí vývar podle receptu paní Libuše: Za luxusní chuť a vůni vděčí těmto 2 přísadám

Ingredience:

  • Smetana (s minimálně 36 % tuku – čím tučnější, tím lépe) – 500 ml
  • Sůl (nemusí být)
Domácí máslo chléb vedle másla
Fotografie: Pixnio / Bicanski / Creative Commons / CC BY-SA

Postup:

  • Smetanu nalijte do velké mísy. Ideální je, aby byla smetana vychlazená, pomůže to k rychlejšímu vyšlehání.
  • Pomocí mixéru šlehejte na vysoké otáčky. Nejprve se ze smetany stane šlehačka, po chvíli se ale začne oddělovat tuk od podmáslí. Toto je bod, kdy se začíná tvořit máslo.
  • Jakmile se tuk (máslo) zcela oddělí od podmáslí, přendejte obsah mísy do cedníku vyloženého plátýnkem, aby se oddělila tekutina.
  • Podmáslí schovejte, budete jej moci dále využít.
  • Máslo omyjte studenou vodou a jemně jej promněte, abyste oddělili zbytky podmáslí. Čistá voda pomůže udržet máslo déle čerstvé a dodá mu jemnost.
  • Dáváte-li přednost slanému máslu, vmíchejte trochu soli.
  • Vytvořte požadovaný tvar.
  • Skladujte ve vzduchotěsné nádobě.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*