Tyto vynikající nadýchané sýrové placky u nás děláme k večeři několikrát týdně

Chačapuri vejce na sýru

Kefír a sýr představují vítanou a zdravou složku jídelníčku. Díky nim naše tělo dostává bohatý přísun proteinů a vápníku. 

Chačapuri je sýrová placka, tradiční pokrm gruzínské kuchyně. Má mnoho odrůd a v různých regionech Gruzie se připravuje několika způsoby. Může být běžným pokrmem, ale poslouží i jako občerstvení při oslavách. Podávat jej můžete k snídani, svačině, lehkému obědu nebo večeři. V některých regionech se chačapuri připravuje při speciálních událostech, jakými  jsou svatby nebo náboženské svátky.

Gruzínské sýrové chačapuri s kefírem

Chačapuri připravené v české domácnosti z našich místních surovin samozřejmě bude trochu jiné, než jaké byste měli možnost ochutnat v gruzínské společnosti. Tamní rodiny také mívají své vlastní recepty, podobně jako je tomu v každé zemi. Tradiční zahraniční pokrmy ale běžně připravujeme i u nás, ať už jde o kuchyni řeckou, italskou nebo třeba francouzskou. Proč tedy po pomyslné gastronomické mapě nezavítat do Gruzie? I tato země nabízí zajímavé pochoutky.

Ingredience na těsto:

  • Kefír – 300 ml;
  • Sůl – 1 lžička;
  • Cukr – 1 lžička;
  • Vejce – 1 ks;
  • Rostlinný olej – 3 polévkové lžíce;
  • Hladká mouka – 450 g;
  • Prášek do pečiva – 10 g.
Tříminutová rybí pomazánka na chlebech

Na stole za 3 minuty: Babička mě naučila tuto lahodnou tuňákovou pomazánku, po které nepřiberu ani deka

Ingredience na náplň:

  • Sýr mozzarella nebo suluguni – 300 g;
  • Vejce – 1 ks.

Příprava:

  • Sůl a cukr nasypte do kefíru.
  • Rozbijte vejce, nalijte je do rostlinného oleje.
  • Do směsi nasypte prášek do pečiva a vše důkladně promíchejte.
  • Do kefíru nasypte mouku, vypracujte měkké a elastické těsto.

Chačapuri míchání směsi

  • Těsto nechte 10 minut pod celofánem odpočinout.
  • V této době nastrouhejte na hrubém struhadle mozzarellu nebo sýr Suluguni.
  • Sýr smíchejte s vejcem, solí a promíchejte. Vzniklou náplň rozdělte na 4 stejné díly.
  • Těsto rozdělte stejně jako náplň a tvořte kuličky.
  • Vzniklé bochánky rozválejte na malé ploché koláčky o průměru 13-15 cm, na každý koláček položte sýr.

Chačapuri pokládání sýra na placku

  • Sýr uvnitř koláčků uzavřete jako do buchet.
  • Z naplněných buchet vyválejte tenčí placky.
  • Chačapuri opečte na suché pánvi z obou stran do zlatova.
  • Po upečení by měl být každý kousek pomazán máslem.
  • Výsledkem je aromatické domácí chačapuri.

Chačapuri hotové nakrojené

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*