Kefír a sýr představují vítanou a zdravou složku jídelníčku. Díky nim naše tělo dostává bohatý přísun proteinů a vápníku.
Chačapuri je sýrová placka, tradiční pokrm gruzínské kuchyně. Má mnoho odrůd a v různých regionech Gruzie se připravuje několika způsoby. Může být běžným pokrmem, ale poslouží i jako občerstvení při oslavách. Podávat jej můžete k snídani, svačině, lehkému obědu nebo večeři. V některých regionech se chačapuri připravuje při speciálních událostech, jakými jsou svatby nebo náboženské svátky.
Gruzínské sýrové chačapuri s kefírem
Chačapuri připravené v české domácnosti z našich místních surovin samozřejmě bude trochu jiné, než jaké byste měli možnost ochutnat v gruzínské společnosti. Tamní rodiny také mívají své vlastní recepty, podobně jako je tomu v každé zemi. Tradiční zahraniční pokrmy ale běžně připravujeme i u nás, ať už jde o kuchyni řeckou, italskou nebo třeba francouzskou. Proč tedy po pomyslné gastronomické mapě nezavítat do Gruzie? I tato země nabízí zajímavé pochoutky.
Ingredience na těsto:
- Kefír – 300 ml;
- Sůl – 1 lžička;
- Cukr – 1 lžička;
- Vejce – 1 ks;
- Rostlinný olej – 3 polévkové lžíce;
- Hladká mouka – 450 g;
- Prášek do pečiva – 10 g.
Na stole za 3 minuty: Babička mě naučila tuto lahodnou tuňákovou pomazánku, po které nepřiberu ani deka
Ingredience na náplň:
- Sýr mozzarella nebo suluguni – 300 g;
- Vejce – 1 ks.
Příprava:
- Sůl a cukr nasypte do kefíru.
- Rozbijte vejce, nalijte je do rostlinného oleje.
- Do směsi nasypte prášek do pečiva a vše důkladně promíchejte.
- Do kefíru nasypte mouku, vypracujte měkké a elastické těsto.
- Těsto nechte 10 minut pod celofánem odpočinout.
- V této době nastrouhejte na hrubém struhadle mozzarellu nebo sýr Suluguni.
- Sýr smíchejte s vejcem, solí a promíchejte. Vzniklou náplň rozdělte na 4 stejné díly.
- Těsto rozdělte stejně jako náplň a tvořte kuličky.
- Vzniklé bochánky rozválejte na malé ploché koláčky o průměru 13-15 cm, na každý koláček položte sýr.
- Sýr uvnitř koláčků uzavřete jako do buchet.
- Z naplněných buchet vyválejte tenčí placky.
- Chačapuri opečte na suché pánvi z obou stran do zlatova.
- Po upečení by měl být každý kousek pomazán máslem.
- Výsledkem je aromatické domácí chačapuri.
Napište komentář