Pokud vlastníte pomalý hrnec, musíte vyzkoušet tento recept na rizoto

Lidé, kteří milují zdravou stravu plnou vitamínů a italská jídla si dnes mohou zajásat. Tento oběd či večeře totiž splňuje obě podmínky.

Co je to pomalý hrnec? Jak už z názvu vyplývá, jídlo se v něm vaří pomaleji, než je obvyklé. To vám možná bude znít jako nevýhoda, ale ve skutečnosti je tomu přímo naopak. Díky pomalejšímu vaření je možné v jídle zachovat více vitamínů a šťavnatosti. Navíc na něm jen stačí nastavit teplotu, dobu vaření a můžete jít dělat něco jiného. To vám ušetří jak čas, tak také energii, tudíž neváhejte a pokud s ho pořídíte, máte jasno v tom, jaký recept zkusit jako první.

Ingredience a postup přípravy

Budete potřebovat:

  • Dva kusy středně velkých brambor
  • Dvě mrkve
  • Dvě klobásy
  • Tři kusy žampionů
  • Čtyři vejce
  • Jednu středně velkou mísu syrové rýže
  • Dle potřeby vodu
  • Dle potřeby slunečnicový olej
  • Dle vaší chuti sójovou omáčku
  • Dle vaší chuti ústřicovou omáčku
  • Dle vaší chuti sůl a mletý pepř
  • Misku
  • Hlubší pánev
  • Pomalý hrnec (lze nahradit multifunkčním)

Jako první omyjte syrovou rýži a vložte ji do studené vody, kde ji necháte na několik minut odmočit. Než se tak stane, postarejte se o mrkve a brambory. Jednoduše je oškrábejte, umyjte a nakrájejte na drobné kostičky. Hned po nich si vezměte klobásky dle vašeho výběru a také je nakrájejte na menší kousky.

Jakmile máte hotovo, nalijte do pánve trochu slunečnicového oleje a nechte jej rozpálit. Nyní můžete přidat kousky klobásek, které zprudka orestujte. Po chvíli přihoďte i kostičky mrkví a brambor. Všechno spolu řádně promíchejte a nechte ze všech stran rovnoměrně opékat, dokud potraviny nedostanou zlatavou barvu.

Podlijte zeleninu a zajistěte si šťavnatý zážitek

Mezitím si připravte žampiony tak, že je očistíte a pokrájíte. Jakmile bude zelenina dostatečně opečená, přihoďte je do pánve a spolu s nimi můžete začít kořenit pomocí sójové omáčky, ústřičné omáčky, soli a mletého pepře. Vše dochucujte dle vašich zvyků podle toho, jak vám to chutná. Pro větší šťavnatost se hodí v tuto chvíli zeleninu s klobásou a brambory podlít vodou. Rýži nechte okapat, dokud nebude zeleninová směs hotová.

Teď přichází ta nejjednodušší část. Jakmile máte směs ze zeleniny hotovou, vložte ji z pánve do pomalého hrnce a přidejte již okapanou rýži. Vše společně promíchejte. Na vrch rozklepněte čtyři vejce, do každého pomyslného „rohu“ jedno. Následně hrnec přiklopte pokličkou, nastavte čas vaření (ten by měl být nejméně jednu hodinu) a vařte tak, jak jste zvyklí. Po dokončení pokrmu se jej hodí kombinovat s nakládanou zeleninou. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]