Dovoz jídla není při epidemii koronaviru rizikem, když jsou dodržena pravidla

Dovoz jídla je pro řadu lidí možností, jak se v této době bez problémů najíst jídla z restaurace. Otevírá se však diskuze, zda je to bezpečné? Podívejme se na vše důkladněji a zmapujme si, zda zde určitá rizika hrozí, nebo nikoliv. Některá zjištění jsou celkem překvapivá.

Příprava jídla

Jídlo se ve většině případů vaří, při vysoké teplotě. Ty koronavirus nedokáže zvládat a tak je zničený. To znamená, že i pokud by suroviny byly kontaminovány, při tepelné úpravě by se měl koronavirus zahubit. V tomto směru rozhodně není nutné mít obavy z nákazy.

Důležité však je, aby bezpečnostní pravidla zachovával i kuchař, aby nedošlo k tomu, že jídlo kontaminuje on. Třeba v poslední fázi, kdy se pokrm chystá na dovoz jídla a například se balí do krabiček a jiných obalů. Základem by měla být rouška a rukavice, což dnes už lze brát v podstatě za samozřejmost.

Koronavirus může přežít

Ano, je reálné, že koronavirus může na některých površích přežít. Je tedy reálné, že se z nich může dostat na naše ruce, odtud na obličej a poté nám může hrozit nákaza. Pravděpodobnost něčeho takového je však opravdu minimální.

Snížit riziko k nule se dá jak ochranou samotných lidí v kuchyni, tak ochranou těch, kteří dovoz jídla zajišťují. Kurýr s rouškou a rukavicemi zajistí, že se obal pokrmu v podstatě nemá kde kontaminovat.

Pozor na osobní kontakt

Nejvíce rizikový, když chceme využít dovoz jídla, je nakonec onen osobní kontakt při předání. Jde o stejnou situaci, jako když jdeme do obchodu, lékárny, nebo kamkoliv jinam. Pokud je udržován odstup, jsou používány roušky a také rukavice, je riziko možného nakažení v podstatě nulové. Dále je třeba myslet i na udržení dostatečné vzdálenosti a na placení nejlépe kartou, čímž se eliminuje možný přenos při předávání peněz.

Dovoz jídel nijak velkým rizikem není

Pokud to shrneme, tak dovoz jídel skutečně rizikem není, pokud jsou zachována všechna bezpečnostní pravidla, která začínají ochranou kuchaře, ochranou kurýra a poté i ochranou člověka, pro kterého jídlo samotné je. Tímto způsobem se tedy lze bez obav stravovat, a pro mnoho restaurací je to také jediná možnost, jak se v této době mohou udržet naživu. Objednávka jídla jim tak může pomoci vydržet.

Fotografie: Adobe Stock

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]