Nemusíte být příliš velkým fanouškem avokáda, a přesto vám tato pomazánka, kterou si připravíte během chvíle bude zaručeně chutnat.
I přesto, že se avokádo těší celosvětové oblibě, stále se ještě najde spousta lidí, kteří se neodhodlali ochutnat toto máslové ovoce. Avokádo je sice bez chuti, ale o to víc nám nabízí možnost si vyhrát s finální chutí celého pokrmu. Z výživové stránky se jedná o potravinu velmi cennou, a nejen proto si určitě zaslouží zařazení do našich jídelníčků. Pomazánka z avokáda vám přijde vhod jako výživná večeře nebo rychlé pohoštění pro nečekané hosty.
Co jste možná nevěděli
Avokádo má hruškovitý tvar a je plodem Hruškovce přelahodného. Pravidelná konzumace má velmi pozitivní účinky na naše zdraví. Avokádo obsahuje obrovské množství vitamínů, minerálních látek a zdravých tuků. Má schopnost snižovat hladinu cholesterolu a pyšní se větším obsahem draslíku než známější a oblíbenější banán. Díky vyššímu obsahu vlákniny je avokádo vhodné i při hubnutí. Pomáhá odstraňovat únavu a celkově přispívá k duševní pohodě.
Jak vybrat to pravé
Pokud se chcete vyvarovat nákupu nezralého nebo naopak přezrálého avokáda, řiďte se jednoduchými radami a máte vyhráno. Avokádo by mělo být při stisknutí v ruce mírně měkké a pružné. Pokud je tvrdé nebo naopak hodně měkké, je to špatně. Když už máte doma správný kus pro další zpracování, buďte opatrní při odpeckování tohoto ovoce. Pecka je dost kluzká a tvrdá, a proto určitě nepoužívejte hrubou sílu.
Ingredience pro přípravu avokádové pomazánky
- 2 avokáda
- 1 červená cibule
- 1 stroužek česneku
- Citrónová šťáva
- 3 lžíce zakysané smetany
- 2 lžíce majonézy
- 1 malá lžička hořčice
- Sůl
- Pepř
Avokáda rozkrojte napůl, vyndejte pecku a pomocí lžíce vydlabejte do připravené misky dužinu. Cibuli oloupejte, nakrájejte na dílky a přidejte k avokádu.
Očištěný česnek dejte ke směsi, přidejte sůl a pepř a vše spolu rozmixujte na hladkou směs. Poté přimíchejte 3 lžíce zakysané smetany, majonézu a hořčici, a ještě jednou vše důkladně promixujte. Vznikne vám dokonale hladká směs, kterou můžete ihned servírovat na čerstvé pečivo nebo použít jako dip. Dobrou chuť!
Další využití avokáda
Tato potravina má široké množství využití. V kuchyni můžeme avokádo přidat do zeleninových salátů, do smoothie, jako součást dresinku, připravit velmi známé quacamole nebo například i sladkou variantu s kakaem a medem. Je také nepostradatelným pomocníkem v kosmetické péči. Hojně využívaný je avokádový olej, který se výborně vstřebává, sjednocuje barvu pleti, zbavuje pigmentových skvrn a má výborné regenerační účinky.