Postarejte se o vánoční kaktus tak, aby vám vykvetl v ten správný čas

Fotografie: Pixabay.com

Vánoční kaktus je oblíbenou pokojovou rostlinou zejména v prosinci. Na Vánoce dokáže interiér, či sváteční stůl velmi zútulnit. Abyste se dočkali za několik měsíců krásných květů, je zapotřebí již v podzimních měsících věnovat rostlině pozornost. Jak se o ni co nejlépe postarat?

Odkud vánoční kaktus pochází?

Vánoční kaktus je také známý jako schlumbergera. Původně pochází z daleké Brazílie, konkrétně tedy z horských oblastí. Přirozeným prostředím rostliny jsou tropické a subtropické lesy, v kterých se zadržuje pro kaktus přínosná vlhkost.

K vyvolání kvetení potřebují vánoční kaktusy především dlouhé noci (tolerují temnější prostředí). Na světě se vyskytuje nespočet druhů těchto sukulentů. K vidění jsou květy nejrůznějších odstínů, jako třeba růžové, červené, či fialové.

Fotografie: Freepik

Hnojení a přesun vánočního kaktusu

Rostliny tohoto typu potřebují dodat na podzim hlavně minerální látky jako je draslík a fosfor. Za tímto účelem tedy zakupte ideálně v zahradnictví speciální hnojivo na sukulenty. Pokud nechcete hnojící přípravky pořizovat v prodejně, můžete si vyrobit i vlastní hnojivo z vody a dřevěného popela.

Až začne topná sezóna, nezapomeňte vánoční kaktus přesunout z parapetu na chladnější a méně slunné místo. Neměl by být v blízkosti radiátorů, sálající teplo by jej mohlo klidně i zahubit. Nejvhodnější jsou místnosti, kde je kolem 13 stupňů Celsia. Tudíž rostlinu lze umístit nejlépe nějak na polici do vstupní chodby.

Fotografie: Shutterstock

Jak vánoční kaktus zalévat a kdy jej přesazovat?

V podzimních měsících byste měli zálivku rozhodně zredukovat. Rostlina v chladnějším období nesnese příliš tekutiny. Kaktus zalévejte ideálně vodou dešťovou, nebo odstátou.

V případě, že se rozhodnete vánoční kaktus přesadit, učiňte tak až na jaře, kdy začíná vegetační období. Pokud byste rostlinu přesadili na podzim, nemusela by v zimě kvést.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]