Jednou z hlavních příčin úmrtí jsou kardiovaskulární onemocnění. Abychom se vyhnuli těmto zdravotním potížím, je potřeba dbát na správnou stravu, říká lékařka Amy Richter.
Srdeční infarkt je závažné onemocnění srdce, které přímo ohrožuje na životě. Mezi hlavní projevy infarktu patří silná a neustupující bolest v oblasti srdce a hrudní kosti. Dalšími příznaky jsou například pocení, dušnost, bolesti zad nebo čelisti. Existují faktory příčin, které nelze ovlivnit, jako je věk, pohlaví a genetické dispozice. Mnohé ale ovlivnit můžeme.
Mezi nejdůležitější patří zdravý životní styl. Potraviny, které zahrnujeme do svého jídelníčku nemusí být jen chutné, ale zároveň nám mohou pomáhat chránit naše zdraví.
Ořechy a kurkuma chrání vaše srdce
Ořechy obsahují mnoho zdravých tuků. Pro srdce jsou nejvhodnější omega-3 mastné kyseliny a mononenasycené tuky. Jsou nejen dobré pro snížení hladiny cholesterolu, ale také pomáhají ke snížení rizika srdečních onemocnění.
Kurkuma je koření s protizánětlivými účinky, které jsou prospěšné především k ochraně před srdečními chorobami. Celkově podporuje imunitu a výrazně ovlivňuje také psychiku a duševní pohodu.
Zelený čaj a skořice jsou silným antioxidantem
Pravidelným pitím zeleného čaje pomůžete snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění. Pomáhá bojovat proti volným radikálům, zlepšuje zrak a zvyšuje soustředěnost. Skořice je nejen chutné a voňavé koření pro pečení různých moučníků, ale může být také účinnou zbraní v boji proti srdečním chorobám. Díky bohatému množství důležitých látek je silným antioxidantem, který výrazně snižuje riziko předčasného úmrtí.
Granátové jablko a avokádo pročistí vaši krev
Imunitní systém přirozeně posiluje granátové jablko. Brání usazování škodlivých látek v těle, napomáhá čistit krev a pravidelné užívání je prospěšné především při chudokrevnosti. Obsahuje vitamíny C a E a udržují kardiovaskulární systém v dobré kondici. Avokádo dokáže snižovat hodnoty cholesterolu, krevního tlaku a posiluje srdce. Je bohaté na množství vitamínů a minerálů a hojně se využívá i v kosmetickém průmyslu.
Olivový olej jako elixír zdraví
Doporučuje se užívat nejkvalitnější panenský olivový olej, který je vhodný pro studenou kuchyni. Obsahuje polyfenoly, díky kterým je vynikající v prevenci proti vysokému krevnímu tlaku. Pomáhá snižovat cholesterol, reguluje tvorbu inzulínu a může mít pozitivní vliv na funkci mozku. Antioxidační účinky polyfenolů působí protizánětlivě a podporují regeneraci buněk.
Brokolice je prospěšnou zeleninou pro zdraví
Obsahuje celou řadu vitamínů a minerálů. Především draslík, který pozitivně působí při snižování krevního tlaku. Snižuje cholesterol a posiluje srdce. Zlepšuje pružnost a pevnost cév a její konzumace je velmi vhodná i při artróze a artritidě. Nejvhodnější konzumace je v syrovém stavu nebo krátce povařená, tak si uchová většinu důležitých vitamínů a minerálů.
Zdroj: Healthline