Potraviny, po kterých se vyplatí sáhnout v případě anémie

Domácí prostředky proti anémii zahrnují špenát, sezamová semínka, granátová jablka, potraviny bohaté na beta-karoten, fermentované potraviny, slunečnicová semínka, hořkou čokoládu, játra, citrusové plody.

Odhaduje se, že až 25% světové populace trpí anémií, aniž by to tom měli tušení. Ačkoliv nejde o nic fatálního, může to negativně ovlivnit kvalitu života. Nejčastěji se vyskytuje u lidí, kteří nedbají na vyváženou (pestrou a rozmanitou) stravu. Dále se pak diagnostikuje často u těhotných žen, starších osob, přičemž častěji se to týká žen. Přinášíme vám seznam potravin, které bojují proti anémii.

Potraviny, které konzumovat jako prevenci i lék v případě anémie

  • Špenát – je bohatý na železo, stejně tak na vitamin B12 a kyselinu listovou. Všechny tyto živiny jsou důležité pro syntézu červených krvinek. I když většina případů anémie je v důsledku nedostatku železa, pravděpodobné příčiny jsou také nedostatečné množství kyseliny listové a vitamínu B12

  • Granátová jablka – je bohatým zdrojem železa a dalších důležitých minerálů, včetně vitamínu C, který pomáhá zlepšit příjem a využití železa v těle

  • Semínka – mimo to, že obsahují železo, jsou bohatým zdrojem i dalších živin a vlákniny. Jedná se například o sezamová semínka, chia semínka, slunečnicová semínka

  • Fermentované potraviny – pokud jde o léčbu anémie, mnoho lidí přehlíží význam zdraví trávicího traktu. Lidé, kteří konzumují pravidelně fermentované potraviny, mají ve střevech vyšší hladiny prospěšných probiotických bekterií, tím i lepší absorpci živin (lepší využití živin) z konzumované potravy. Patří zde například jogurt, kefír, kimchi, tempeh, kysané zelí, kombucha

  • Potraviny bohaté na beta-karoten – tyto potraviny jsou vynikající pro výživu sleziny, která má za úkol tvořit červené krvinky a krevní destičky. Vadná slezina může narušovat přirozenou syntézu červených krvinek. Mezi tyto potraviny patří kupříkladu: karotka, mrkev, mango, červené a růžové grepy, tykev, meruňky, papája

Dále se doporučuje zařadit do stravy játra, která jsou bohatým zdrojem železa, dalších minerálů a vitaminu B. Vhodné jsou i citrusové plody díky vitamínu C, který zvyšuje vstřebávání železa.

Fotografie: Pixabay