Květák je velmi chutnou a zdravou zeleninou, jeho problémem ale je, že během vaření nepříjemně smrdí. Jednoduchým trikem se toho dá ale snadno zbavit.
Květák obsahuje velké množství vlákniny, která je pro naše zdraví velmi prospěšná. Je dobrý pro správné trávení a pomáhá nám při vyprazdňování, proto bychom jej rozhodně neměli ze svého jídelníčku vynechávat. To ale bohužel velmi často děláme, hlavně proto, že jeho zápach během vaření ja natolik nepříjemný a silný, že se nevyhneme otevírání oken v kuchyni.
Podpora vyprazdňování a zdroj vitaminů
Krmě vlákniny v této zelenině najdeme také vitamín C a E. Bohatý je také na fotochemikálie, ty chrání naše tělo před oxidativním stresem. Pravidelná konzumace této zeleniny brání rozvoji závažných nemocí, jako je například hypertenze, obezita, cukrovka a neb právě onemocnění trávicího systému.
Květák si můžeme připravit několika způsoby
Velmi oblíbenou úpravou této zeleniny je její obalení ve strouhance a následné usmažení. Často jej také volíme jako zeleninu do vývaru, méně oblíbenou a obvyklou úpravou je také květáková rýže. U všech těchto úprav se ale bohužel nevyhneme nepříjemnému zápachu, který so kolem květáku během vaření vytvoří a který nás často odradí od jeho konzumace.
Důvod, proč vlastně květák během vaření zapáchá
Zajímavostí je, že pokud si do ruky vezmeme květák čerstvý a syrový, jeho vůně je téměř neutrální. To se ale během vaření zásadně změní. Květák obsahuje sirné sloučeniny, právě ty během tepelné úpravy způsobí zápach. Podobné sloučeniny najdeme také v růžičkové kapustě, brokolici nebo zelí. Ani jejich vaření se neobejde bez tohoto nepříjemného jevu.
Jak si ze zápachem snadno a rychle poradit
Na to, aby květák během varu nezapáchal přes celou místnost, stačí znát jednoduchý trik. Nebudeme jej vařit v pouhé vodě, ale v poměru 1:1 ji smícháme s mlékem. Jakmile nám začne směs vařit, přidáme do ní ještě lžíci cukru a soli. Vše pořádně promícháme, aby se sůl a cukr rozpustily a následně do hrnce vložíme i květák, který zde necháme 10 minut povařit. Díky tomuto triku si poradíme nejen se zápachem, ale také chuť květáku bude intenzivnější.
Zdroj: Mojegotowanie
Napište komentář