Při žehlení nezapomínejte na ocet. Prospěje prádlu i žehličce

Žehlení není moc oblíbená činnost. Pokud vás čeká a chcete znát tajné tipy a triky, vezměte do ruky ocet. Právě ten budete při žehlení potřebovat. Možná se vám to zdá zvláštní, ale až zjistíte jeho pozitiva, budete litovat, že jste o tom nevěděla dříve. Na co je vhodný?

Odstraní vodní kámen

Pokud máte napařovací žehličku, je vodní kámen vaším velkým nepřítelem. A právě v tuto chvíli vám pomůže ocet, který ho dokáže odstranit lépe než cokoliv jiného. Může posloužit jako čisticí směs, která zajistí, že usazený vodní kámen jako zázrakem povolí a vaše žehlička bude rázem fungovat tak, jak by fungovat měla.

Vyčistí žehličku

Máte žehličku, na které jsou vidět zbytky připálenin, které už prostě nejdou dočistit? Ty jsou problémem jak estetickým, tak i problémem v tom, že může dojít k zašpinění světlého oblečení. Pokud chcete tyto spálené části vyčistit, vyrobte si z octu a soli čisticí pastu, kterou aplikujte hadříkem, nebo měkkým kartáčem. Vaše žehlička bude jako nová.

Vyrovná záhyby

Může se stát, že na dlouho složeném oblečení budou stále vidět záhyby. A to, i když ho několikrát přežehlíte. Nezoufejte. I tady se hodí použít ocet. Smíchejte ho půl napůl s vodou a vytvořte speciální roztok. Do něho namočte měkký a čistý hadřík, vyždímejte ho a potom jím jemně přejeďte po daném záhybu. Následně pokračujte v žehlení a daný záhyb bude pryč.

Vytvoří hrany

Pokud chcete naopak hrany vytvořit, tedy například takzvané puky, je postup velmi podobný. Jenom je třeba mít dva díly octu a jeden díl vody. Tuto směs aplikujte na konkrétní část oblečení, potom ji přehněte a můžete se pustit do žehlení.

Eliminuje spáleniny

Povedlo se vám na oblečení vytvořit malé spáleniny? Je zde rychlá pomoc. Taková, kdy aplikujete trochu octu, po chvíli místo otřete čistou vodou, vezmete žehličku a přežehlíte na nižší teplotu a jakékoliv spáleniny by měly být minulostí.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]