Naučte se snadno odstranit nevzhledné skvrny od čaje či kávy ve dřezu. Účinná a zároveň levná metoda vám s tím pomůže

Fotografie: Freepik

Dřez v kuchyni je jedním z míst, kde je nejvíc nečistot. Skvrny od kávy a čaje se tam drží nejvíce a jejich odstranění není jednoduché. My ovšem víme, jak na to a velice rádi prozradíme snadný trik.

Kuchyňský dřez je místo, které většina z nás používá každý den. Na jeho světlém povrchu se často objevují skvrny od kávy, čaje a další trvalé nečistoty, kterých si všimnete na první pohled. Abyste se jich zbavili, jistě obvykle používáte drahé a chemické čisticí prostředky. Jak se ukázalo, jedlá soda a pár dalších ingrediencí vám může pomoci stejně dobře a přitom stojí jen zlomek ceny. Vyzkoušejte tento jednoduchý trik a získáte dokonale čistý a zářivý dřez.

Fotografie: Freepik

Dřez je jedním z nejdůležitějších kusů kuchyňského vybavení. Neexistuje jistě žena, která by si dokázala představit život bez dřezu. Je to místo, kde se všechny pokrmy, stejně jako ovoce a zelenina, umyjí před zpracováním a samotným vařením. Proto je extrémně důležité, aby byl neustále čistý a hygienický.

Pokud to zanedbáte, může to dokonce skončit otravou jídlem, což rozhodně není nic příjemného. Tak jdeme na to, ať si můžete zase užívat dokonale čistého dřezu.

Dřez bude zářit jako nikdy předtím

Usazeniny a skvrny na dřezu můžete zcela odstranit pomocí roztoku připraveného z jedlé sody a octa. Postačí nalít trochu octa na papírový ručník a rozetřít ho po celé ploše dřezu. Takto připravený povrch následně posypejte jedlou sodou, nechtě několik minut působit a poté otřete. Takto ošetřený dřez bude vypadat jako nový a přitom na to potřebujete jen suroviny, které máte jednoznačně neustále v kuchyňské skříňce nebo jinde v domácnosti.

Fotografie: Freepik

Jak odstranit rez?

Jedním z největších problémů majitelů nerezových dřezů je rez. K jejímu odstranění nepotřebujete žádné chemické látky, ale pouze citronovou šťávu. Stačí z citrusů vymačkat šťávu a zalít místo, které je postižené rzí.

Po nanesení počkejte asi 30 minut a otřete hadříkem. Po jemné rzi díky této jednoduché metodě nebude ani památky. Jen málo lidí ví, že dřez můžete předem chránit před vznikem dalšího znečištění nebo vzniku rzi.

Fotografie: Freepik

Potřebujete k tomu pouze jedinou surovinu, kterou máte běžně v kuchyni. Můžete k tomu použít řepkový, slunečnicový nebo dokonce kokosový olej. Ideálně použijte takový, který nemá silný zápach, aby vám to v kuchyni nevadilo. Stačí jím potřít celou plochu a nechat ho přirozeně zaschnout. Taková impregnace vám umožní používat kuchyňské vybavení déle a hygienickým způsobem. Přitom vám aplikace zabere jen pár vteřin.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]