Účinné metody, které pomohou vyčistit žehličku a zjednodušit práci

Žehlení je činnost, kterou ne každý má v oblibě. Avšak je často nutností, pokud chceme mít oblečení rovné a upravené. Mnozí uživatelé ale zapomínají na to, že i o žehličku je nutné se pravidelně starat. Jedině tak zajistíte to, že budete plně funkční po dlouhá léta. Poradíme vám, jak účinně odstranit nečistoty, které se mohou usazovat na žehlící ploše spotřebiče.

Tipy na odstranění nečistot z žehličky

Na žehlící ploše žehličky se může usazovat vodní kámen, či jiné nečistoty. K tomu dochází zejména v případě, že k napařování nalijete do spotřebiče nevhodnou vodu. Podstatné je používat do žehličky vodu destilovanou. Jaké metody tedy pomohou s odstraněním usazenin?

  • Roztok z kyseliny citronové: ten si připravíte rozpuštěním ve 300 mililitrech vody. Směs dobře promíchejte a následně ji nalijte do žehličky, pak ji nastavte na běžnou provozní teplotu, k ruce si vezměte lavor a houbičku, či hadřík, umístěte spotřebič nad nádobu a stiskněte napařovací tlačítko. Veškeré nečistoty by se měly uvolnit a odtéct parními otvory. Usazeniny poté jednoduše otřete jemným hadříkem, nebo houbičkou.
  • Octový roztok: s údržbou žehličky pomůže i obyčejný ocet. Ten zřeďte s vodou v poměru jedna ku jedné a nalijte do nádržky v žehličce. Pak postupujte stejným způsobem jako v předešlém případě. Nutné je pak spotřebič propláchnout čistou vodou, aby nezapáchal po octu.

Jak vyčistit připáleniny na žehlící ploše?

Občas se i může stát, že nedopatřením se k žehlící ploše přiškvaří kousek látky, nebo třeba potisku z oděvu. Povrch jednoduše vyčistíte například obyčejnou zubní pastou, kterou natřete na spálenou žehlící plochu a poté opatrně setřete mokrým hadříkem. Pastu ale vždy nanášejte až v momentu, kdy žehlička vychladne! Skvěle zabere i ocet. Když kousek jemné textilie namočíte v octu a pak přetřete spálené místo, máte po starostech.

Fotografie: Youtube Screen

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]