2 minutová domácí majonéza bez octa a vajec. Tu z obchodu už nejím a nekupuji, z téhle chuti budete paf. Uložte si recept zejména na vánoční svátky

Tento recept je dobrým příkladem toho, že připravit si domácí majonézu bez vajec nebylo nikdy jednodušší. Vyzkoušejte ho i vy.

Pokud jste milovníkem dobrých majonéz, jistě víte, že ta nejlepší je vždy připravovaná doma a ačkoliv to mnoho lidí neví, je to poměrně dost jednoduchá záležitost – budete k tomu potřebovat akorát tyčový mixér, mísu a patřičné ingredience. Výsledkem však bude velmi chutný produkt, kterým například dokážete téměř ze všeho připravit skvělý salát. Vrhněte se do příprav ještě dnes.

Domácí majonéza bez vajec

Pokud máte obavy ze složitých příprav, můžete je nyní hodit za hlavu. Jediné, co k přípravě této chutné domácí majonézy bez vajec potřebujete, je totiž tyčový mixér (popřípadě ruční metlička), vhodná nádoba a správné ingredience. Možná jste již slyšeli, že se pravá majonéza neobejde bez vajíček, ovšem ty můžete jednoduše vyměnit za plnotučné mléko – ano opravdu to jde a tento recept je toho skvělým příkladem. Nyní již na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, budete potřebovat následující ingredience:

  • 300 mililitrů slunečnicového oleje
  • 150 mililitrů plnotučného mléka
  • 3 polévkové lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • Sůl, podle chuti
Fotografie: Freepik

Postup pro přípravu:

  • Nejprve ze všeho je důležité připravit si ingredience tak, aby zteplali na pokojovou teplotu -jde především o mléko, které by mohlo ve chladném stavu narušit správnou konzistenci majonézy (pokud preferujete, můžete použít sójové mléko, které se pro přípravu majonézy také osvědčilo na jedničku).
  • Připravte si mixér a vyšší nádobu, ve které budete majonézu připravovat. Do ní mléko o správné teplotě a šlehejte ho na nejvyšší otáčky, dokud se z něj nestane mléčná pěna.
  • Do nádoby nyní přilijte slunečnicový olej (můžete použít i jiný druh, ovšem takový, který nemá příliš výraznou chuť).
Fotografie: Freepik
  • Nyní do směsi přidejte trošku soli a pokračujte ve šlehání, dokud směs nezíská správnou strukturu. Poté ji ochutnejte a podle chuti dosolte.
  • Následně přidejte lžičku hořčici a tři polévkové lžíce citronové šťávy. Ještě chvíli směs šlehejte, aby se ingredience dostatečně promíchali.
  • Nakonec přelijte majonézu do zvolené nádoby a můžete servírovat.
  • A máte hotovo, dobrou chuť!

Pokud máte v oblibě pikantní jídla, majonézu můžete navíc ochutit pepřem nebo mletými chilli papričkami (snažte se to ale nepřehnat, aby pálivost nepřebyla chuť majonézy). Poté už stačí tuto dobrotu uchovávat v lednici a v případě potřeby ji použít. Její chuti rozhodně neodolá žádný člen vaší rodiny.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]