Vyhlášená německá klobáska bez éček a konzervantů – recept. Chutná jako z lahůdek a je 10x zdravější než ty kupované

Neodoláte chuti lahodných klobás, ale raději se jim vyhýbáte, protože nechcete přibrat na váze? Připravte si je sami doma a mnohem zdravější!

Klobásy patří mezi české tradiční pokrmy, na kterých si pochutná pravděpodobně každý z nás. Řada lidí se jim však začala vyhýbat, protože nemusí být úplně vhodné pro jejich zdraví – naštěstí si je však lze připravit doma, a to mnohem chutněji, kvalitněji a samozřejmě tak, aby si je mohl dopřát každý milovník jídla, který se jim kvůli přebytku kalorií vyhýbá. Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav!

Chutné domácí klobásy, které si může dovolit každý

A čím že se vlastně domácí klobásy liší od těch kupovaných? Jelikož si je budete připravovat sami doma, tak uvidíte, které ingredience používáte a jak s nimi nakládáte – to o těch kupovaných říct nelze a mnohdy toho také výrobci za účelem zvýšení zisku využívají. Abyste si však tuto dobrotu mohli dopřát každý z nás, stačí si ji připravit pomocí vlastních sil. K tomu budete potřebovat následující ingredience:

  • 300 gramů vepřového sádla
  • 2000 gramů vepřového masa
  • 1 celý česnek
  • Špetka mleté červené papriky
  • 1 čajová lžička čerstvě mletého černého pepře
  • 1 šálek studené vody
  • 2 gramy solených vepřových střev
  • 1 polévková lžíce majoránky
  • 1 čajová lžička mletého koriandru

Postup pro přípravu:

  • Nejprve oberte vepřové maso, řádně jej omyjte pod studenou tekoucí vodou a osušte. Poté jej nakrájejte ostrým nožem na malé kousky a vložte do vhodné mísy.
  • Do další mísy si prolisujte česnek, přidejte sůl, mletou červenou papriku, čerstvě mletý černý pepř, oregano a mletý koriandr, ingredience pořádně promíchejte a vzápětí k nim přimíchejte kousky vepřového masa. Směs nakonec zalijte jedním šálkem studené vody.
  • Jakmile bude masová směs připravená, vložte ji přes noc nebo minimálně na 6 hodin uležet do ledničky.
  • Protože jste si zakoupili hotová nasolená vepřová střeva, stačí je pouze namočit na půl hodiny do vody, propláchnout a poté je akorát naplnit pomocí mlýnku na maso vepřovou směsí (jednoduše je přetáhněte přes vhodný nástavec a po naplnění svažte na konci – viz obrázek).

  • Nyní si připravte zapékací misku. Tu vyložte alobalem a poté na ní rozprostřete větvičky ze stromů (například třešní). Na ně potom naaranžujte klobásy (nejlépe do kroužku) a na několika místech je propíchněte, aby z nich mohl unikat vzduch.
  • Takto připravený plech vložte do studené trouby, kterou následně zapněte na 180 stupňů. Nechte klobásy zahřívat nejprve 15 minut, a poté je pečte alespoň jednu celou hodinu.
  • Hotové klobásy vyjměte z trouby, nechte dostatečně vychladnout a poté je uchovávejte v ledničce.
  • A máte hotovo, dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]