Kvalita kupovaných salámů není vždy zrovna ideální. Navíc si nikdy nemůžete být jistí složením takového salámu. Právě proto je lepší vyrobit svůj vlastní.
V poslední době je hitem péct si vlastní chleba, dělat vlastní těstoviny, vytvářet doma sušené maso a v neposlední řadě také vyrábět vlastní salámy. Mysleli jste si, že je to složité? Není. Na drůbeží variantu vám například stačí pár běžných věcí, které pravděpodobně má každý z vás doma. Vyzkoušejte domácí salám a jiný už chtít nebudete.
Co všechno budete potřebovat?
Na domácí drůbeží salám si připravte 550 gramů kuřecích prsou a 720 mililitrů vody. Dále budete potřebovat čtyři bobkové listy, sedm gramů černého pepře, lžičku soli, želatinu a čtyři lžíce šťávy z červené řepy. K tomu si připravte ještě plastovou láhev o objemu 500 mililitrů. Tu důkladně vypláchněte, obzvlášť pokud v ní byl sladký nápoj. Jako první si však připravte maso. Základem jsou pochopitelně kuřecí prsa, která je třeba vařit.
V průběhu vaření masa je důležité odstraňovat přebytečnou pěnu, tedy sraženou bílkovinu. Na to jste jistě zvyklí z přípravy vývaru. Do tohoto základu se následně přidá sůl, pepř a bobkový list. Vše společně pak vařte po dobu třiceti minut. Poté kuřecí prsa vyjměte z vody a nakrájejte je na menší kousky. Ty potom vložte do mixéru a vytvořte z nich jakousi fáš. Aby měla požadovanou konzistenci, je třeba k masu přidat trochu vývaru se želatinou.
Směs nalijte do láhve
Nyní vám vznikla fáš, pravděpodobně vám nepřipadá zrovna vábná, výsledek však bude stát za to. Neděste se ani netradiční růžové barvy, ta je naprosto v pořádku. Vše následně slijte do připravené láhve. Po nalití láhev zašroubujte a vložte do lednice. Takto připravený salám v ní nechte alespoň dvě hodiny. Poté láhev vyndejte, vezměte ostrý nůž a opatrně rozřízněte plastovou láhev u hrdla. Sálám pak vyklouzne až bude láhev dnem vzhůru.
V tuto chvíli je salám hotový a můžete ho krájet a servírovat. Skvěle chutná s čerstvým pečivem, ideálně upečeným doma. Salám samozřejmě můžete ozvláštnit dle vaší chuti různým kořením. To přidejte až po rozmixování masa. Přidat lze opravdu jakékoli druhy koření. Plastovou láhev můžete vyměnit za umělá střeva, která se používají například k výrobě tlačenky. V takovém obalu můžete salám také uchovávat v chladničce.