Křehká roláda z PUSINKOVÉHO těsta se šlehačkou a čerstvým ovocem: Jakmile tento recept vyzkoušíte, tak už v neděli ke kávičce nic jiného chtít nebudete!

Roláda nemusí být plná těžkého máslového krému v hutném těstě, jak ji většinou známe. Ta nejlehčí a nejkřehčí je ze šlehačky a bílků.

Lahodná slavnostní roláda je jedním z nejkrásnějších domácích dezertů, které můžete připravit na slavnostní stůl. Už při prvním pohledu vykouzlí na tvářích vašich hostů obdivné pohledy a při prvním ochutnání se z vás rázem v jejich očích stane nedostižná cukrářka. Ovoce v náplni můžete navíc různě obměňovat, a tak vám tento dezert nikdy nezevšední.

Na bílkovou roládu s ovocem si připravte:

Na těsto:

  • vaječné bílky – 4 ks
  • vanilkový cukr – 180 g
  • kukuřičný škrob – 10 g
  • vanilkový cukr – 1 lžička
  • citronová šťáva – 1 lžička
  • tmavá čokoláda – 60 g
  • sůl – 1 špetka

Na náplň:

  • vanilkový cukr – 1 lžička
  • moučkový cukr – 1 lžíce
  • plnotučná smetana – 350 g
  • čerstvé, mražené či kompotované ovoce dle chuti

Připravte pusinkový krém

Vaječné bílky vlijte do mísy spolu s lžičkou citronové šťávy a s jednou špetkou soli. Elektrickým šlehačem šlehejte nejvyšší rychlostí jednu minutu. Pak přidejte vanilkový cukr a pokračujte ve šlehání. Po malých dávkách přisypávejte do směsi cukr, který pokaždé důkladně zapracujte do směsi. Pokračujte v míchání, dokud nezískáte jemnou, ale pevnou pěnu.

Do bílkové pěny přisypejte kukuřičný škrob a jemně nastrouhanou čokoládu. Pak vše promíchejte metličkou. Vlijte na plech pokrytý pečicím papírem a dejte péct na 150 °C po dobu 20 minut. Po upečení vyklopte bílkový korpus na druhý kus pečicího papíru a ten, na kterém se pekl, sloupněte.

Vyšlehejte smetanu s cukrem

Nyní nechte korpus trochu zchladnout a mezitím připravte náplň. Plnotučnou smetanu nalijte do mísy a vyšlehejte ji do pevné pěny. V průběhu šlehání k ní postupně přisypávejte moučkový i vanilkový cukr. Připravte si také ovoce. Pokud používáte mražené, po rozmrazení z něj slijte veškerou uvolněnou šťávu a nechte ho okapat a oschnout. Totéž udělejte v případě, že jste zvolili ovoce z kompotu. Pokud používáte čerstvé, rozkrájejte ho na menší kousky.

Na bílkový korpus rozetřete vyšlehanou smetanu a poklaďte ji kousky ovoce. S pomocí pečicího papíru pak stočte korpus do pevné rolády a zabalte ji do papíru. Zajistěte konce provázkem či gumičkami, aby se nerozbalovaly a vložte roládu do lednice nejméně na 1 hodinu, aby ztuhla. Nakonec roládu ozdobte podle své chuti šlehačkou a ovocem, případně kousky mátových lístků, naporcujte a podávejte.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]