Nemáte rádi chléb z obchodu nebo se vám nechce na nákup, tak si můžete zkusit upéct svůj vlastní domácí chléb, podle tohoto jednoduchého receptu.
Upéct chléb, který bude nadýchaný a chuťově dobrý se zdá být jednoduché, ale opak je pravdou. Tento recept je ale snadný i přesto, že není použité mléko ani vajíčka. Chléb je krásně nadýchaný a kůrka je úžasně křupavá. I když nejsou v receptu použity vajíčka, chléb je krásně pevný a nerozpadá se.
Ingredience na chlebové těsto
Na chléb nejsou potřeba žádné speciální suroviny. Vystačíte si s tím co máte běžně doma. Připravit si můžete jeden bochník nebo i více menších. Záleží jen na vás.
- 400 ml vlažné vody
- 2 lžíce cukru
- 1 lžíce sušeného droždí
- 4 lžíce rostlinného oleje
- 700 g polohrubé mouky
- 2 lžičky soli
Příprava těsta na chléb
Nejprve si připravte kvásek. V teplé vodě rozmíchejte cukr a droždí. Jestliže máte doma čerstvé droždí může ho použít místo sušeného. Kvásek nechte několik minut odležet.
Droždí začne kvasit a krásně se díky cukru nastartuje. Dále přimíchejte sůl a olej, nakonec postupně přidávejte prosátou mouku a vypracujte měkké těsto. Vložte ho do misky, kterou přikryjete utěrkou, umístěte ho na teplé místo a nechte kynout. Doba kynutí závisí na teplotě v místnosti a dalších podmínkách, těsto může kynout 30–60 minut.
Pečení nadýchaného chleba
Po vykynutí vyklopte do formy, můžete těsto rozdělit a vytvořit tak dva menší bochánky. Před vložením do trouby těsto potřete vodou. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 25 minut, dokud chléb nebude mít krásně zlatavou barvu. Jestliže budete péct více malých bochníčků doba pečení bude kratší.
Pokud máte po ruce domácí pekárnu, můžete chléb upéct i v ní, usnadní vám to práci. Některé pekárny nabízí i odložený start, takže si můžete připravit čerství teplý chléb například ke snídani.
Příprava ochuceného chleba
Recept si můžete upravit podle toho co máte rádi. Lze přidat různá semínka, například dýňová a slunečnicová nebo oříšky, skvěle se hodí například i kmín.
Vybrané suroviny jednoduše přimícháte do těsta před kynutím. Při použití domácí pekárny přidejte semínka nebo oříšky až nakonec, pekárna by je jinak rozmělnila na malé kousky.
Po upečení nechte chléb vychladnout nejlépe na mřížce aby se zespodu nezapařil a můžete podávat. Připravit si k němu můžete různé pomazánky nebo ho jíst jen tak. Chléb je i skvělá varianta přílohy například k masu.