Recept „3 hrnky a 2 lžičky“: Nebesky chutný kefírový koláč, který si hravě připravíte bez mixéru i váhy — je jako z cukrárny!

Hrnkový dort s kefírem je jedním z nejjednodušších a nejrychlejších koláčů, který nevyžaduje, abyste jej nechali dlouho uložený v lednici. Prostě ho uděláte a naservírujete na stůl.

Někdy se stane, že se ohlásí nečekaná návštěva nebo naopak máte chuť upéct něco sladkého, ale přitom nechcete strávit hodiny v kuchyni. Pokud tento čas nastane, nabízí se tento vynikající a přitom jednoduchý dort, který je na pohled tak efektní a krásný, že budete za hvězdu již při jeho servírování. Lahodný krém z kondenzovaného mléka pak strávníky vystřelí rovnou do oblak.

Budete potřebovat tyto suroviny

Korpus:

  • cukr – 1 hrnek,
  • kefír – 1 hrnek,
  • polohrubá mouka – 1 hrnek,
  • kakao – 2 polévkové lžíce,
  • vejce – 1 kus,
  • jedlá soda – 1 lžička,
  • rostlinný olej – 40 ml.

Krém:

  • vařené kondenzované mléko – 300 g,
  • tučný zakysaná smetana – 400 g.

Postup přípravy receptu

Základní ingredience si odměřte pomocí 200 ml sklenice nebo hrnečku. Takto jsem ho dělala já. Poté si vezměte větší mísu, ve které smíchejte vejce a cukr, přidejte kefír a metličkou vymíchejte dohladka. Ke směsi přilijte rostlinný olej a hmotu dobře prohněťte. Nakonec vmíchejte jedlou sodu nebo kypřící prášek.

Přisypte prosátou mouku a kakao a vypracujte hladké těsto. Vezměte si dortovou formu o průměru 20 cm a vyložte si ji pečícím papírem. Těsto nalijte do formy.

Troubu si předehřejte na 180 stupňů Celsia a těsto pečte asi po dobu 40 minut. Před vytažením z trouby vyzkoušejte špejlí, zda je těsto dostatečně upečené. To poznáte tak, že při vytažení špejle z těsta bude čistá a ne lepkavá od těsta.

Po vytažení z trouby nechte korpus rozkrojte tak, aby vám vznikly čtyři pláty. Poslední vrchní část dortu rozdrobte nebo rozdrťte pomocí mixéru, aby vám vznikla drobenka. Krém si připravíte tak, že ušleháte zakysanou smetanu a přidáte vařené kondenzované mléko. Šlehejte, dokud vám nevznikne homogenní hmota.

Dortové pláty těsta pomažte krémem vevnitř i po stranách a obsypejte těstovou drobenkou. Pokud chcete, můžete dozdobit kousky strouhané čokolády nebo použijte libovolné ovoce. Fantazii se zde meze rozhodně nekladou. Nyní máte hotový naprostý čokoládový zázrak, po kterém se budou každému sbíhat sliny. Přejeme vám dobrou chuť.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]